Urológiai-sebészeti Osztály

5. épület 1. em. - Térkép

Osztályvezető főorvos: Dr. Kovács András osztályvezető főorvos, az orvostudomány kandidátusa (Önéletrajz)

Főnővér: Lőrincz Veronika

Telefonszám: 458-46-47 főnővér, 458-46-79 osztályvezető főorvos, fax: 458-46-74

Ágyszám: 30

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

Az osztály az urológia teljes spektrumát műveli jelenleg is a hagyományoknak megfelelően. Megtalálható a teljes urológiai radikális műtéti repertoár /vese, hólyag, prostata, here rosszindulatú daganatos megbetegedések eseteiben/, valamint a helyreállító, szervmegtartó, rekonstrukciós műtétek egész tárháza, illetőleg a uro-traumatológiai betegek ellátása, mind izolált, mind polytraumatizált esetekben egyaránt. Emellett az osztály az urogenitális köves megbetegedések kezelésének minden formáját végzi /ESWL-vesekőzúzás (testen kívüli lökéshullámú kezelés), endoszkópia (vizsgálati módszer, amelynek során egy optikai rendszerrel felszerelt cső segítségével belenéznek egyes szervekbe), percutan (bőrön keresztüli) technika, valamint a feltárásos, nyílt műtétek/.

Az osztályon nagy számban végzünk daganatos betegségek miatt kiterjesztett, radikális műtéteket, ezen betegek utókezelése is megoldott. Szoros kapcsolatban állunk a Margit kórház onkológiai-belgyógyászati osztályával, a betegek postoperatív (operációt követő), chemoterápiás kezelések elvégzésének tekintetében.

 

Betegellátók által végzett speciális vizsgálatok

Az osztály 1988 óta rendelkezik saját, azaz telepített ESWL vese és ureterkő zúzásra alkalmas készülékkel. 16 éven át a Siemens Lithostar, majd utána a Siemens Modularis készülék biztosítja a fájdalommentes vese és ureterkő zúzási lehetőséget, a hét minden napján.

Az osztály felszereltségéről még el kell mondani, hogy 2 db saját UH készülékkel, 1 db lézer készülékkel (Nd-Yag lézer) rendelkezik, mely utóbbi a külső genitáliák és a húgyhólyag daganatos betegségeinek kezelésére használható.

2009. július 15 óta működik az osztályon egy vesekövek és vese-vezeték kövek lézeres zúzására alkalmas LASER készülék. Ez a berendezés porítja a köveket, tehát a betegek fájdalom mentesen szabadulnak meg görcsöket okozó vese vezeték köveiktől, és vese elzáródásuktól.

Új módszerek:

  • Az osztályon alkalmazzák egyedül az egész országban a photodynámiás hólyag tumor diagnosztikát (PDD diagnosztika, immáron 8 éve), mellyel a hólyag daganata már igen korai stádiumban láthatóvá tehető, amikor szabad szemmel, az egyszerű hólyag tükrözéssel még fel nem ismerhető állapotban van.

  • 2002 február óra a prosztata rák műtéti megoldási lehetőségei közé bevezettük a radikális perineális prostatectomiát is a retropubikus megoldás mellé, Magyarországon egyedüliként.

  • LASER vese vezeték kőzúzó berendezés működtetése.

Az osztály orvosai
Orvos neve Munkakör Épület Mellék*
Dr. Kovács András osztályvezető főorvos, az orvostudomány kandidátusa 5. 4679
Dr. Vanik Miklós főorvos, az orvostudomány kandidátusa 5. 4643
Dr. Árpási Gábor főorvos 5. 4643
Dr. Böcskei Béla adjunktus 5. 4893
Dr. Csicsenkov Péter adjunktus 5. 4893
Dr. Csúsz Gábor adjunktus 5. 4893
Dr. Molnár Ádám szakorvos 5. 4893
Dr. Hausmann Gergely orvos 5.

* A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Betegfelvétel rendje

A krónikus betegek előzetes ambuláns részletes kivizsgálás után kerülnek felvételre a fekvőbeteg osztályra, de a várakozási idő nem hosszú, mindössze 10 - 12 napos. Természetesen a sürgős betegfelvételt igénylő eseteket minden alkalommal fel tudja venni az osztályra az ügyeletes orvos.

Az Urológiai-sebészeti osztály 2001. január 1. óta akut, felvételes urológiai ellátást biztosít minden napra egész Buda területére, Szentendrétől - Százhalombattáig.

Ellátási terület

Budapest 01.ker., Budapest 02.ker., Budapest 03.ker., Budapest 11.ker., Budapest 12.ker., Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Telki, Tinnye, Tök, Üröm, Zsámbék

Oktatási, tudományos tevékenység

Az osztály orvosai előadásokkal részt vesznek a különböző szakmai rendezvényeken, tudományos összejöveteleken, vagy szakmai továbbképzéseken.

Az osztály a Semmelweis Egyetem képző központja, s különböző szakterületek rezidensei is itt tölthetik urológiai gyakorlatukat.

VIP szobák

Az osztályon jelenleg 2 db 2 ágyas apartman, valamint 1 db 1 ágyas szoba áll a betegek rendelkezésére, TV-vel, hűtőszekrénnyel, telefonnal, saját fürdővel. Az előbbi térítési díja 3.000,-Ft/nap/fő, az utóbbié 6.000,- Ft/nap. Egyre nagyobb igény jelentkezik az emelt szintű elhelyezésekre, így a jövőben szeretnénk még 2 újabb szobát kialakítani erre a célra.

Alapítvány

„Noszkay Aurél az urológiai rosszindulatú daganatos betegekért"

Adószáma:18231777-1-43

Az Urológiai-sebészeti osztály 1998 óta saját alapítvánnyal rendelkezik, mely a kézi műszer park, endoszkópos park felújítását, javítását biztosítja. Ugyanezzel az alapítvánnyal javíttatjuk UH készülékeinket, vagy szereztünk be 2009-ben egy új, modern UH készüléket.

Az osztály története

A Szent János kórház Urológiai-sebészeti osztály 1912-ben kezdte meg működését.

Dr. Rihmer Béla 1912-1936 között, Dr. Minder Gyula 1936-1942 között, Dr. Noszkay Aurél 1943-1974 között, Dr. Wabrosch Géza 1974-1998 között vezették és tették Európa szerte ismertté az osztályt, alapos urológiai tudás ismeretükkel és kitűnő manuális rátermettségükkel. 1999. december 01. óta Dr. Kovács András, az orvostudomány kandidátusa az osztályvezető főorvos.

 

Az osztály az urológia teljes spektrumát műveli jelenleg is a hagyományoknak megfelelően. Megtalálható a teljes urológiai radikális műtéti repertoár /vese, hólyag, prostata, here rosszindulatú daganatos megbetegedések eseteiben/, valamint a helyreállító, szervmegtartó, rekonstrukciós műtétek egész tárháza, illetőleg a uro-traumatológiai betegek ellátása, mind izolált, mind polytraumatizált esetekben egyaránt. Emellett az osztály az urogenitális köves megbetegedések kezelésének minden formáját végzi /ESWL-vesekőzúzás, endoszkópia, percutan technika, valamint a feltárásos, nyílt műtétek/.

Az osztály 1988 óta rendelkezik saját, azaz telepített ESWL vese és ureterkő zúzásra alkalmas készülékkel. 16 éven át a Siemens Lithostar, majd utána a Siemens Modularis készülék biztosítja a fájdalom mentes vese és ureterkő zúzási lehetőséget, a hét minden napján.

Az Urológiai-sebészeti osztály ellátási területe az I.-II.-XII. kerület, valamint a budai csatolt községek, közel 800.000 lakossal. Ezek a területek a Szakrendelőben kerülnek kivizsgálásra és ellátásra, szükség szerint onnan a fekvőbeteg részlegre beutalással.

2001. január 01 óta az akut, felvételes urológiai ellátást minden nap egész Buda területére adja, Szentendrétől – Százhalombattáig, kb. 1.000.000 lakos akut ellátását biztosítja, hétvégeken is.

Az osztályon összesen 10 fő orvos dolgozik (9 szakorvos, 1 szakvizsga előtt), s ezek közül már 2 orvos, mint nyugdíjas korú, de teljes munkaidőben látják el feladataikat jelenleg is.

A fekvőbeteg részlegen évente 1800 körüli a műtétek száma, 2200 körüli ápolt beteggel. Az ambulancián és járóbeteg szakellátás területén évente kb. 23.000 beteg ambuláns vizsgálata és ellátása történik.

Tekintettel arra, hogy az osztályon nagy számban végzünk daganatos betegségek miatt kiterjesztett, radikális műtéteket, ezen betegek utókezelése is megoldott. Ugyanis szoros kapcsolatban állunk a Bécsi úti egység (volt Margit kórház) onkológiai-belgyógyászati osztályával, a betegek postop., chemoterápiás kezelések elvégzésének tekintetében.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról