Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez

 

Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott. Az egyszerű és gyors vizsgálati módszer segítségével felmérhető, mennyire veszélyeztetett a beteg a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából. A cukorbetegség kisereket érintő szövődményei döntő mértékben, a nagyereket érintő károsodások jelentős fokban az emelkedett vércukorszint következményei, amelyek fegyelmezett életmóddal és megfelelő gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők. Az AGE az advanced glycation endproducts kifejezés rövidítése, jelentése glikált fehérje végtermék. Ez a fehérjék és a szénhidrátok összekapcsolódásakor keletkező toxikus anyag. Fontos szerepet játszik az öregedési folyamatokban és számos betegség, pl. a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegség előidézője lehet.

Ennek a toxikus anyagnak a kimutatására fejlesztették ki ezt a berendezést. A mérés során megjósolható, mennyire veszélyeztetett a vizsgált személy a fenti betegségek és szövődményeik szempontjából.

A kor előre haladtával az AGE az egészséges emberek szervezetében is fellelhető. Fokozott kockázatra utal, ha szöveti jelenléte azonos korú egészséges személyekéhez képest magasabb. Az AGE Reader tehát azt vizsgálja, hogy a korunknak megfelelő értékekkel rendelkezünk-e.

A készülék működése azon az elven alapul, hogy az AGE egyedi módon fluoreszkál. A műszer tehát a fluoreszcencia mértékét rögzíti. Vizsgálatával tovább pontosítja az érelmeszesedés kockázatának felmérését.

A Budai Neuropathia Centrum 2009-ben kezdte meg működését, ez volt az ország negyedikként megnyitott regionális centruma. Az elmúlt 7 évben csaknem 8000 vizsgálatot végeztek el itt. „A cukorbetegség világszerte - így hazánkban is - rohamosan növekvő gyakoriságú. Minden eljárás, ami az érintettek hatékonyabb ellátását segíti, hozzásegíthet a késői szövődmények megelőzéséhez, vagy legalább késleltetéséhez, progressziójuk lassításához." - emelte ki Dr. Winkler Gábor, a központ vezetője.

Az 1,6 millió forint értékű AGE Readert a neuropátiás centrum-hálózat kiépítésében és működésében nagy szerepet játszó gyógyszercég, a Wörwag Pharma adományozta a Budai Neuropathia Centrumnak.

 

2016. 11. 19. 07:36 | Ágoston Lajos

Több mint negyven felvidéki szakember -pszichológus, szakápoló, szociális munkás - látogatta meg intézményünk pszichiátriai osztályát november 17-én.

2016. 10. 20. 14:33 | Ágoston Lajos

Az egyszerű és gyors vizsgálati módszer segítségével felmérhető, mennyire veszélyeztetett a beteg a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából. A cukorbetegség kisereket érintő szövődményei döntő mértékben, a nagyereket érintő károsodások jelentős fokban az emelkedett vércukorszint következményei, amelyek fegyelmezett életmóddal és megfelelő gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők.

2016. 06. 27. 10:01 | Ágoston Lajos

 

2016. 04. 25. 08:39 | Ágoston Lajos

Idén negyedik alkalommal szépült meg a Szent János Kórház gyermek részlegének kertje. Köszönjük a segítséget a ShiwaForce.com Zrt.-nek, a Green Garden Company Kft.-nek, a Babérliget Általános Iskola 1. osztályosainak, valamint Losonci Gyula virágtermelőnek.

2016. 04. 25. 08:35 | Ágoston Lajos

 A WeLove Budapesten megjelent egy cikk az Intézetünkről, Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában - a Szent János Kórház címmel.

2016. 04. 18. 06:36 | Ágoston Lajos

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából, a betegek javaslatai alapján az „Év onkológusa 2016” kitüntető címet kórházunk idegsebészetének osztályvezető-helyettes professzora, Prof. Dr. Nyáry István vehette át. Az ünnepségre az EMMI dísztermében került sor.

2016. 03. 31. 04:27 | Ágoston Lajos

Hatalmas lépést tett kórházunk azzal, hogy az elnyert 1,3 milliárd forintból megújította gépparkja nagy részét.

2016. 03. 31. 04:25 | Ágoston Lajos

Örömmel tájékoztatjuk kedves betegeinket, hogy a MOL Gyermekgyógyító Programra, az Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére által beadott pályázatunkat ismét sikeresnek ítélték!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | Következő

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról