Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez

2016. 10. 20. 14:33 | Ágoston Lajos

Az egyszerű és gyors vizsgálati módszer segítségével felmérhető, mennyire veszélyeztetett a beteg a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából. A cukorbetegség kisereket érintő szövődményei döntő mértékben, a nagyereket érintő károsodások jelentős fokban az emelkedett vércukorszint következményei, amelyek fegyelmezett életmóddal és megfelelő gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők. Az AGE az advanced glycation endproducts kifejezés rövidítése, jelentése glikált fehérje végtermék. Ez a fehérjék és a szénhidrátok összekapcsolódásakor keletkező toxikus anyag. Fontos szerepet játszik az öregedési folyamatokban és számos betegség, pl. a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegség előidézője lehet.

Ennek a toxikus anyagnak a kimutatására fejlesztették ki ezt a berendezést. A mérés során megjósolható, mennyire veszélyeztetett a vizsgált személy a fenti betegségek és szövődményeik szempontjából.

A kor előre haladtával az AGE az egészséges emberek szervezetében is fellelhető. Fokozott kockázatra utal, ha szöveti jelenléte azonos korú egészséges személyekéhez képest magasabb. Az AGE Reader tehát azt vizsgálja, hogy a korunknak megfelelő értékekkel rendelkezünk-e.

A készülék működése azon az elven alapul, hogy az AGE egyedi módon fluoreszkál. A műszer tehát a fluoreszcencia mértékét rögzíti. Vizsgálatával tovább pontosítja az érelmeszesedés kockázatának felmérését.

A Budai Neuropathia Centrum 2009-ben kezdte meg működését, ez volt az ország negyedikként megnyitott regionális centruma. Az elmúlt 7 évben csaknem 8000 vizsgálatot végeztek el itt. „A cukorbetegség világszerte – így hazánkban is – rohamosan növekvő gyakoriságú. Minden eljárás, ami az érintettek hatékonyabb ellátását segíti, hozzásegíthet a késői szövődmények megelőzéséhez, vagy legalább késleltetéséhez, progressziójuk lassításához." – emelte ki Dr. Winkler Gábor, a központ vezetője.

Az 1,6 millió forint értékű AGE Readert a neuropátiás centrum-hálózat kiépítésében és működésében nagy szerepet játszó gyógyszercég, a Wörwag Pharma adományozta a Budai Neuropathia Centrumnak.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról