Sebészeti Osztály

2. épület - Térkép

osztályvezető főorvos: Dr. Lukovich Péter osztályvezető főorvos

Főnővér: Sinkovitsné Pusztai Erzsébet

Információs telefonszámok:

Titkárság: 458-4624, 458-4623

Fax: 458-4664

Ágyszám: 52

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

Általános sebészeti akut és krónikus, valamint érsebészeti krónikus fekvőbeteg ellátás. Az osztályon jelentős gasztro- és érsebészeti tevékenység folyik. Epe-, sérv-, vakbél-, emlő-, vastagbél, végbél és érműtéteket végeznek legnagyobb számban. Az ellátott betegek kb. 1/3-a sürgősségi ellátásra szorul, további 1/3-a daganatos betegség miatt kerül műtétre. Az Ortopéd-Traumatológiai Osztálynak hasi, mindkét Traumatológiai Osztálynak érsebészeti hátterét adják, akut esetekben mindkét telephelyen.

Az osztály látja el a XII. kerületi Járóbeteg Szakrendelést, a Proctológiai Szakrendelést, az Osztályos Szakambulanciát, illetve az Érsebészeti Szakambulanciát is.

Az osztályon 1990 óta működik az ILCO Klub, amely a sztómás betegek számára nyújt praktikus, életvezetési tanácsokat (www.ilcoklub.uw.hu).

Az osztály akkreditált képzőhely, részt vesz a medikus képzésben.

 

Betegellátók által végzett speciális vizsgálatok:

  1. Doppler vizsgálat - agyat ellátó nyaki erek ultrahang vizsgálata

  2. Rectoscopia - végbéltükrözés

Az osztály orvosai
Orvos neve Munkakör Épület Mellék*
Dr. Lukovich Péter osztályvezető főorvos 2. 4328, 4623
Dr. Schmal Ferenc osztályvezető főorvos helyettes, sebész szakorvos 2. 4345
Dr. Berki István főorvos 2. 4345
Dr. Drexler László főorvos 2. 4620
Dr. Keszthelyi László főorvos 2. 4332
Dr. Sándor Ferenc főorvos 2. 4346
Dr. Vadinszky Péter főorvos 2. 4332
Dr. Nagy Ákos adjunktus, sebész szakorvos 2. 4346
Dr. László Zsolt sebész, plasztikai sebész 2. 4332
Dr. Tóth Gábor szakorvos 2. 4332
Dr. Kolozsi Péter orvos 2. 4332
Dr. Ramm Rokka orvos 2. 4332

* A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Betegfelvétel rendje

A betegek az alapellátásból, vagy szakrendelésekről származó érvényes beutalóval előjegyzés után várólista alapján a hét minden napján felvételre kerülhetnek. Az osztály részt vesz a Főváros Sürgős Sebészeti ellátásában. Sürgősségi ellátás a Sürgősségi Betegellátást Koordináló Csoport (SBKCS) beosztása alapján 2009-ben minden héten történik, hétfőn, csütörtökön illetve szombaton, utóbbi napon akut ér- embolia ügyelet is - esetenként 16-16 ággyal.

VIP szobák

Két darab egyágyas és két darab kétágyas szoba vehető igénybe térítés ellenében az osztályon. Az előbbi díja 6.000,-Ft/nap, utóbbié 3.000,-Ft/nap/fő.

Ellátási terület

Budapest 01.ker., Budapest 02.ker., Budapest 12.ker., Budajenő, Budakeszi, Gyermely, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Szomor, Telki,  Tök, Zsámbék

Az osztály története

Az 1898-ban megnyílt új Szent János Kórházban már kezdettől fogva működött Sebészeti Osztály. Dr. Ludvik Endre a Sebészeti Osztály vezető főorvosa egyben az új kórház igazgatója is volt. Az osztály 82 ággyal kezdte meg működését. Ebben az időben indult a modern hasi sebészet, a vastagbélsebészet. Ludvig főorvos az elsők egyikeként vezette be a nyelőcsőszűkület szondázását illetve hogy a vakbélgyulladásos betegek ne belgyógyászatra kerüljenek.

1912-ben Dr. Ludvik Endre nyugalomba vonult, az osztály vezetését dr. Kuzmik Pál vette át. Kuzmuk Pál 1914-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, s ez év novemberében dr. Manninger Vilmos került az osztály élére, s vezette az osztályt 1935-ig, amikor is a Bakáts téri Radium Kórház vezetője lett. Manninger Vilmos ideje alatt igen magas színvonalú sebészeti tevékenység folyt az osztályon.

1935-ben dr. Sipos Imre került a kitűnően szervezett osztály élére. A háború vége után röviddel Sipos Imre a Margit Kórházba távozott, s az osztály vezetését 1945 nyarán dr. Matuschek Béla vette át. Matuschek Béla viszonylag fiatalon elhunyt 1956-ban, s ekkor rövid időre dr. Dimitrov Szokodi Dániel került az osztály élére, aki néhány hónapos működés után a Balassa Kórház sebész főorvosa lett.

1957-ben dr. Gergely Rezsőt nevezték ki a Sebészeti Osztály vezetőjének, s aki 1977-ben bekövetkezett haláláig látta el ezt a feladatot. Ő teremtette meg az azóta is folyamatosan működő érsebészet alapjait, emellett plasztikai sebészet és traumatológiai munka is folyt az osztályon. Fejlődésnek indult a gasztoenterologiai sebészet, valamint a hasnyálmirigy és végbéldaganatok sebészeti eltávolításának módszerei is.

1978-tól dr. Ihász Mihály kapott megbízást az osztály vezetésére. Az ezt követő években az erősen leromlott állagú pavilont felújították, a régi 25 ágyas kórtermeket bokszokkal látták el, az alagsort újjáépítették. 1987-ben Ihász professzor a SOTE III. számú Sebészeti Klinikájának igazgatója lett.

Utódja dr. Faller József egyetemi tanár lett, aki 1997-ig vezette az osztályt. Az országban elsők között, 1992. januárjában itt indultak meg a laparoszkópos műtétek. 1997-től vezeti az Osztályt dr. Kiss Sándor főorvos Úr.

 

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról