Ortopéd-Traumatológiai Osztály

6. épület 1. emelet - Térkép

Osztályvezető főorvos: Dr. Kiss Jenő CSc, PhD osztályvezető főorvos (Önéletrajz)

Főnővér: Detréné Törőcsik Henriett

Szervezeti egység információs telefonszáma 458-4603

Ágyszám: 68

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

Az általános ortopédia művelésén túl az osztály kiemelt sebészeti területei a váll- és könyökprotetika, a nagyízületi endoprotetika (műízületek beültetése) csontpótlással végzett protéziscserék, a nagyízületek artroszkópos sebészete (ízületi tükrözés), kézsebészet, korrekciós lábműtétek, gerincdeformitások (scoliosis - gerinc oldalirányú görbülete, Scheuermann-kór - csigolyatest fejlődési zavarára visszavezethető, a gerinc fokozott háti görbülésével járó elváltozás, congenitalis (veleszületett) csigolyadeformitások), valamint degeneratív gerincbetegségek (discus hernia - porckorongsérv, canalis spinalis stenosis - gerinccsatorna szűkülete, csigolya-instabilitás stb.) kezelése.

A traumatológiai tevékenység során osztályunkon is bevezetésre kerültek a folyamatosan fejlődő, modern osteosynthesis módszerek (eljárások, melyek törött csontvégeket stabilizálnak és egyesítenek speciális lemezek, csavarok, egyéb fémanyagok felhasználásával), tovább bővült a már eddig is alkalmazott intramedullaris (a csont velőüregén belüli) eljárások köre. Új profilt jelent az osteosyntheissel biztonságosan nem rögzíthető súlyos váll-, könyök-, csípő- és térdtáji törések ellátása primer endoprotézis beültetéssel illetve a posttraumás állapotok ellátása csontpótló módszerekkel, vagy endoprotézissel esetenként ezek kombinációjával. A súlyos gerincsérülések és medencetörések stabilizáló műtéteit is elvégezzük.

A polytraumatizált betegek ellátását kórházunk társosztályaival szorosan együttműködve végezzük.

 

Speciális vizsgálatok

Térd, váll, könyök és csípőízületi endoscopos vizsgálatokat (ízületi tükrözést) végzünk, melynek döntő része egyben terápiás beavatkozás is.

Évente közel 3000 műtéti beavatkozást végzünk, melyből mintegy 400 műtét nagyízületi endoprotézis beültetés.

Az osztály orvosai
Orvos neve Munkakör Épület Mellék*
Detréné Törőcsik Henriett főnővér 6.
Dr. Kiss Jenő CSc, PhD osztályvezető főorvos 6. 4603
Dr. Nyiri Péter főorvos, osztályvezető helyettes 6. 4605
Dr. Deák Tamás főorvos 6. 4608
Dr. Sass László főorvos 6. 4608
Dr. Takács János főorvos 6. 4606, 4945
Dr. Túri András főorvos 6. 4606, 4945
Dr. Boross György adjunktus 6. 5059
Dr. Faggyas Ákos adjunktus 6. 4608
Dr. Juhász András adjunktus 6. 4608
Dr. Antal János szakorvos 6. 4608
Dr. Babay Miklós szakorvos 6. 5059
Dr. CS. Frank László szakorvos 6. 4608
Dr. Fehér Csaba szakorvos 6. 4608
Dr. Kiss-Polauf Marianna szakorvos 6. 4608
Dr. Krakovits Gábor szakorvos 6. 4605
Dr. Pethes Ákos szakorvos 6. 4608
Dr. Soós Pál szakorvos 6. 4608, 5059
Dr. Török Balázs szakorvos 6. 4608
Dr. Bíró Zsuzsanna orvos 6. 4608
Dr. Juhász Viktória orvos 6. 4608
Dr. Kósa Gabriella orvos 6. 4608
Dr. Lehoczky Győző orvos 6. 4608
Dr. Mészáros Ádám orvos 6. 4608
Dr. Pethe Renáta orvos 6. 4608
Dr. Szalaiová Silvia orvos 6. 4608

* A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Betegfelvétel rendje

A területi ortopédiai ellátáson túl gyakorlatilag az ország egész területéről fogadunk betegeket főleg a kiemelt profilokkal kapcsolatos kezelésre.

Tervezett műtétekre az ambuláns vizsgálatokat követően előjegyzés alapján fogadjuk a betegeket. A csípő, térd, váll és könyökízületi endoprotézis beültetésekre és gerincműtétekre a hatályos rendelkezéseknek megfelelően intézményi várólista alapján hívjuk be a pácienseket.

Traumatológiai betegellátás

Minden szerdán és vasárnap, valamint minden harmadik hétfőn a Főváros baleseti ügyeleti rendszerében a IV. régió teljes körű baleseti sérültjeinek ellátását végezzük.

Ellátási terület

Budapest 02.ker., Budapest 03.ker., Budapest 11.ker., Budapest 12.ker., Bicske, Csabdi, Etyek, Mány, Biatorbágy, Budaörs, Diósd, Érd, Gyermely, Herceghalom,, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint, Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu,, Pilisszántó, Pilisszentiván, Plisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Szomor, Telki, Tinnye, Tök, Üröm, Zsámbék

Alapítvány

 

"Prof. Horváth Mihály Alapítvány"

Adószám: 18255061-1-43

Bankszámlaszám: 10100792-56474400-01000003

 

Az alapítvány tevékenysége: továbbképzések támogatása

műtéti felszerelés fejlesztése

szakmai irodalom beszerzésének támogatása

betegellátást segítő eszközök beszerzése

Tudományos és oktatási tevékenység

Osztályunk akkreditált képzőhelye az ortopédiának, traumatológiának, így folyamatos a rezidensképzés, szakorvosképzés, valamint részt veszünk a medikus oktatásban is. Osztályunk valamennyi orvosa rendelkezik ortopédiai és traumatológiai szakképesítéssel illetve többen harmadik szakképesítéssel (kézsebészet, sebészet stb.) A szakorvosjelöltjeink a közös ortopéd-traumatológiai szakképzési rendszer szerint végzik tanulmányaikat. Rendszeres aktív részvevői és előadói vagyunk haza és külföldi szakmai konferenciáknak és tanfolyamoknak.

Fontosabb gépek, műszerek az osztályon

Az ambulancián röntgen labor működik előhívóval, a műtő előkészítőben mobil röntgen gép, és 2 db műtői röntgen képerősítő áll rendelkezésre

A műtőben két komplett arthroscopos renszerrel rendelkezünk.

A műtőben operációs mikroszkóp segíti a mikrosebészeti beavatkozásokat

A műtő területén gyorssterilizáló (Statim ) és speciális műszermosogató, fertőtlenítő ép van.

  • betegfelvétel hogyan történik pontosan (hová kell menni a betegnek)

Ortopédia: előjegyzés ortopédiai szakrendelésre telefonon vagy személyesen, műtét esetén az osztály ambulanciáján lévő felvételi irodában kell jelentkezni a műtét napján, vagy azt megelőző napon (utasítás szerint)

Traumatológia: Az osztály ambulanciáján lévő baleseti ambulancián kell jelentkezni ügyeleti napokon.

Dr. Kiss Jenő osztályvezető főorvos úr 2000 óta vezeti az osztályt.

Az osztály története

1918-ban az országban elsőként Ortopéd Sebészeti Osztály létesült, ami már röntgen laboratóriummal volt felszerelve. Ennek vezető főorvosa Dr. Horváth Mihály professzor volt. Az első világháború rokkantjainak gyógyítását már a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karán megkezdte, mely működését a János Kórházba történt kinevezése után folytatta. Németországi tanulmány útja során megismerkedett a csont röntgen fejlődő tudományával és ezt a korszerű sebészeti eljárások mellett, Magyarországon is meghonosította.

Németországi tanulmányútjai során egyre inkább a klasszikus orthopedia irányába fordult, a csípőficamok korai röntgen diagnosztikában külföldi publikációk révén nemzetközi hírnévre tett szert. Utóda fia, Horváth Boldizsár lett, aki édesatyja tanítványa volt az itt dolgozó Zinner Nándor professzorral együtt.

1934-ben az osztály a kiköltöző szülészeti osztály épületébe került, mintegy 70 ággyal. Horváth Boldizsár a klasszikus ortopédia nagymester volt, de a korral haladva elsőként vezette be pl. a discus hernia műtéti kezelést. Dr. Horváth Boldizsárt 1962-ben kényszernyugdíjazták, az 1956-os forradalomban végzett tevékenységéért.

1962-ben Dr. Peer Gyula vette át az osztály vezetését, akinek funkcionális szemlélete új utat nyitott a sok tízezer embert éríntő gyermekparalízis szövődményeinek kezelésében. Ő volt az első, aki felismerte az ortopédiai és traumatológia közös működésének jelentőségét, az osztály átépítése már ennek jegyében készült.

1970-re megépült az új kiszolgáló egység, amely a röntgen, illetve a járó beteg rendelésen kívül baleseti felvételi ambulanciát és az emeleten három korszerű klíma berendezéssel is ellátott, modern műtőt hoztak létre. Dr. Peer főorvos irányításával az osztály belépett a budapesti traumatológiai ellátásba ügyeletvezetőként. Ezáltal az országban gyakorlatilag elsőként ötvözte a mai modern elveknek megfelelő traumatológiai és ortopédiai ellátás összevonását.

 

1977-ben vette át az osztály vezetését Dr. Krakovits Gábor, aki már egyetemi hallgató korában, mint önkéntes részt vett az osztály tevékenységében. Az osztály átépítésének tervezésében, kivitelezésében vezető szerepet játszó Prof. Dr. Krakovits Gábor, a traumatológiai ellátás mellett, a korszerű ortopédia művelését is szorgalmazta. Vezetése alatt indult meg a gerincbetegségek korszerű sebészeti kezelése, az endoprotetika fellendülése, új műtéti eljárások bevezetése.

1978-ban az Országos Traumatológiai Intézet kiürítése szükségessé tette a kiesett ellátás pótlását, valamint a város várható megnövekvő traumatológiai igényének megfelelő bővítést. Így került sor a Szent János Kórházban egy külön Traumatológiai Osztály kialakítására. Mivel az új osztályon az infrastrukturális feltételek nem álltak azonnal rendelkezésre ezért az átvezényelt traumatológusokkal, anaesthesiológusokkal kiegészülve, egy hét alatt az Ortopédia-Traumatológiai Osztályra közel 200 beteg nyert felvételt, napi 45-50 műtét elvégzésére került sor. Ugyanakkor az új osztály kialakítása folyamatosan megindult a kórház fősebésszé kinevezett Kakovits professzor vezetésével.

A traumatológia támogatása lehetőséget nyújtott az Ortopéd-Traumatológiai Osztály rekonstrukciójára is, ultra steril műtők, korszerű képerősítő rendszer kialakítására, központi oxigén-orvosi gázszolgáltatás bevezetésére.

2001. májusától Dr. Kiss Jenő vette át az osztály vezetését, aki új színezetet adott a ortopédiai és traumatológiai tevékenységnek. Az ortopédiai betegellátásban a korábbi hagyományoknak megfelelően az általános ortopédiai kezeléseken túl folytatódott és kiemelt terület maradt a gerinc deformitások (scoliosis, Scheuermann kór, congenitalis csigolyadeformitások) és degenerativ gericbetegségek műtéti kezelése, a nagyízületi endoprotetika, az arthroscopos sebészet és a kézsebészet. A protetika területén új revíziós térd és csípőprotézis technikákat vezettek be. Magyarországon elsők között kezdték el a minimal invazív térd és csípőprotézis beültetéseket. Országos viszonylatban is kiemelkedő a vállízületi és könyökízületi endoprotetika. Jelentősen bővült váll és könyökízület arthroscopos és nyitott sebészi módszerekkel való kezelése, melyek közül több beavatkozást az országban egyedül végeznek.

Új, korszerű osteosynthesis módszerek bevezetésére nyílt lehetőség és tovább bővült a már addig is alkalmazott intramedullaris rögzítő eljárások köre. Speciálisan traumatológiai profilváltozást jelentett az osteosynthesissel nem, vagy csak igen bizonytalanul rögzíthető súlyos váll, könyök, csípő és térdízületi törések ellátása során primer endoprotézisek beültetése. A baleseti rehabilitáció keretében országos viszonylatban is élenjáró tevékenység a posttraumás könyökízületi defektusok, vállízületi hiányosságok protetizálása, valamint különféle csontpótló eljárások alkalmazása szükség esetén endoprotézis beültetéssel kombinálva. Térd, váll, könyökízületek sérüléseinek ellátásában egyre gyakrabban kerül sor akut arthroscopos műtétekre. Az osztály úttörő szerepet játszott a csigolyatörések mellső feltárásával, mellső felszabadító és stabilizációs műtéteinek bevezetésével, amennyiben szükséges két ülésben végzett kombinált ventralis és dorsalis stabilizáló műtétek végzésével. A gerincsérültek primer ellátása sürgősségi ügyeletben is napi gyakorlattá vált, ami nagyban hozzájárul a gyors rehabilitáció megkezdéséhez és a gerincvelő sérüléssel társuló szövődmények számának csökkentéséhez. A friss gerinctörések mellett posttraumás kyphosisok, paraplegek korrekciós stabilizáló műtétei történnek rehabilitációs céllal, melyek elvégzéséhet az ortopéd tevékenység körében végzett nagyszámú kyphoscoliosis korrekciós műtétei során szerzett gyakorlat biztosítja. Medencegyűrű instabil töréseinek osteosynthesissel való stabilizálása is bevezetésre került. Polytraumatizáltak ellátására korszerű intenzív osztályunk ad megfelelő hátteret. A koponya, a hasi és a mellkasi társsérülések ellátásában a kórház konzíliárusai illetve a társszakmák képviselői vesznek részt. Teljes skálájú, primer kézsebészeti ellátás történik az osztályon dolgozó kézsebész szakorvosok révén. Rekonstrukciós műtétek korszerű technikai és orvosi eljárással (pl. mini fixateur externe, szövetragasztás) történnek.

Az Ortopéd-Traumatológiai Osztály jelenleg 68 ággyal rendelkezik, melyből 28 ágy az ortopéd és 40 a traumatológiai betegellátást szolgálja. A területi ellátási kötelezettségén túl lényegében az egész ország területéről fogad ortopédiai kezelésre betegeket. Emellett jelenleg Budapest IV-es régiójának (Buda középső és déli része valamint környező települések, mely közel 800000 lakost jelent) teljes körű sérültellátását végzi hetente 2, illetve 3 alkalommal. Évente mintegy 3000 fekvőbeteg kezelésére kerül sor az Ortopéd-Traumatológiai Osztályon, melynek három-ötöde sérült, két-ötöde elektív ortopédiai ellátásban részesül. Átlagosan 2400 műtét történik bentfekvő betegeket és 600 ambuláns műtét melyeknek nagyjából fele traumatológiai a másik fele ortopédiai beavatkozás. A traumás beavatkozások döntő többsége ügyeleti időben, akutan megtörténik és csak kisebb részére kerül sor halasztottan.

Az osztály fekvőbetegellátási tevékenysége mellett jelentős járóbetegforgalmat bonyolít le (Ortopédiai és Ortopéd-Traumatológiai Szakambulancia, Ortopéd Szakrendelés, Kézsebészeti Szakrendelés, Baleseti Utókezelő Szakrendelés, Ortopéd Gyógytorna Szakrendelés) mely rendeléseken 2006-ban több mint 44000 beteg fordult meg.

A kor követelményeinek megfelelően, osztály valamennyi szakorvosa rendelkezik mind az ortopéd mind a traumatológus szakképesítéssel, emellett többeknek harmadik szakképesítése is van (kézsebészet, sebészet, sportorvostan, repülőorvostan, igazságügyi orvostan). Az osztály szakorvosjelöltjei kivétel nélkül a közös ortopéd-traumatológiai szakképzésben vesznek részt. Az osztály akkreditált képzőhelye az ortopédiának és traumatológiának, mely miatt rendszeresen fogad hosszabb-rövidebb gyakorlatra más intézetekből szakorvosjelölteket valamint központi gyakornokokat, továbbá részt vállal a medikus oktatásban.

Az osztály önállóan MOT kongresszust nem szervezett de az osztály orvosai és szakdolgozói hazai és külföldi kongresszusok, továbbképző tanfolyamok rendszeres aktív résztvevői, emellett rövidebb-hosszabb külföldi tanulmányutakon gazdagítják szakmai tudásukat hozzájárulva a nagyhírű Szent János Kórház hagyományainak megőrzéséhez, továbbfejlesztéséhez.

Rendszeres résztvevői továbbá a Szent János Kórház tudományos rendezvényeinek. Ennek számos alkalommal a házigazdái voltak, mint például 1998-ban, 2002-ben és 2004-ben. Ezen rendezvényeket az osztály tudományos és klinikai munkájáról tartottak előadást az egybegyűlteknek. Kiemelendő közülük Krakovits Gábor professzor úr 70. születésnapja tiszteletére rendezett tudományos ülés.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról