Neurológiai Osztály - Stroke Centrum

19. épület földszint és emelet - Térkép

Osztályvezető: Dr. Folyovich András osztályvezető főorvos

Főnővér: Bíró Katalin

Osztályiroda telefon: 458-45-34

Ágyszám: 50 neurológia + 5 stroke

 

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

2001. augusztus 1-jén a korábbi Neuropsychiátriai Osztály neurológiai ellátásért felelős utódaként jött létre. A közel 100 éves tradíciók és a korszerű neurológiai ellátás elvei egyidőben valósulnak meg, jelentős számban látunk el ún. határterületi betegeket is, akik a neurológiai és pszichiátriai kórképek mezsgyéjén vannak. Az osztály orvoskarában többen neurológiai és pszichiátriai szakvizsgával egyaránt rendelkeznek. Pszichológusaink elsősorban a betegek kivizsgálásában, a gyógytornász, a logopédus kezelésükben teszi teljessé a betegellátást.

Az osztály kiemelt szakmai feladatát tükrözik az ún. centrum funkciók, melyek a neurológia egy-egy speciális ismeretanyagot igénylő részterületének magas szintű ellátását jelentik.

Az agyi érbetegségek sürgősségi ellátásának nagy jelentősége miatt az osztály ún. Stroke Centrum-ként működik. Az arra alkalmas betegeknél alkalmazza a legmodernebb vérrögoldó kezelést, az ún. thrombolysist.  Emellett Demencia-, Parkinson-, Sclerosis multiplex- és Epilepsia Centrum tevékenységének biztosítása is feladataink körébe tartozik. E betegek gondozását az adott részterületben évek óta külön is elmélyült szakemberek végzik.

Kúraszerű ellátás keretében ambuláns infúziós kezelés is történik az osztályon. Erre azoknál a betegeknél van mód előjegyzés alapján, akiknek betegsége tisztázott, bizonyítottan agyi keringési zavarra vezethető vissza és nem igényel sürgősségi ellátást. Kúraszerű ellátás esetén a jogszabályok alapján a beteg számára étkezést és szokásos otthoni gyógyszerelést nem biztosítunk, műszeres vizsgálatokat nem végzünk. A kezelésre alkalmas betegek kiválasztása a szakrendelőkkel és családorvosokkal korábban egyeztetett elvek alapján történik.

Diagnosztikai eszközök

Az osztály nagy értékű diagnosztikai eszközökkel rendelkezik: az agyat ellátó nyaki erek ultrahang (Doppler) vizsgálata mellett a koponyán belüli erek vizsgálatát (TCD) is végezzük. A digitális EEG készülék (elektroenkefalográf, az agyi idegsejtek elektromos aktivitását detektálja) megbízhatóan segíti az epilepsziás betegek kivizsgálását. A subintenzív részleg felszereltsége (betegfigyelő monitorok, elektromos infúziós pumpák, stb.) a korszerű kezelés megvalósítását teszi lehetővé.

Az osztály orvosai
Orvos neve Munkakör Épület Mellék*
Dr. Folyovich András osztályvezető főorvos 19. 4536, 4257, 5066
Dr. Antalics Ilona szakorvos 19. 5067, 4279
Dr. Geréby György szakorvos 19. 4263
Dr. Horváth Eszter szakorvos 19. 5067
Dr. Kaszás Nóra szakorvos 19. 5067
Dr. Nagy Gabriella szakorvos 19. 5076
Dr. Schmutzer György szakorvos 19. 5066
Dr. Soós Krisztina szakorvos 19. 4279
Dr. Vadasdi Károly szakorvos 19. 4260
Dr. Béres Molnár Katalin orvos 19. 5067
Dr. Erdei Katalin orvos 19. 4261, 5067
Dr. László Réka orvos 19. 5067
Dr. Majoros Angéla orvos 19. 5067
Dr. Nagy Tamás orvos 19. 4261
Dr. Varga Viktória orvos 19. 5067

* A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Betegfelvétel rendje

Az osztály ágyszáma 50, melyen belül 6 ún. szubintenzív ágyat működtetünk a legsúlyosabb állapotú betegek számára. A betegeket részben sürgősséggel (alapvetően mentőszállítás révén), részben előjegyzés alapján fogadjuk. A beutalóval érkező betegeket a földszinti osztályrészen fogadjuk, ahol az állapotnak megfelelő elhelyezésről döntünk.

Ellátási terület

Budapest 01.ker., Budapest 02.ker., Budapest 12.ker., Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Telki, Tinnye, Tök, Üröm, Zsámbék, Budakalász, Csobánka, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomá, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád

Tudományos és oktatási tevékenység

Az orvos- és szakorvos-képzésben is jelentős feladatokat látunk el. Medikusok, szigorló orvosok mellett rezidenseket, szakorvos jelölteket oktatunk, tanfolyamokon tartunk előadást. Betegeink ezért személyesen is találkoznak azokkal a fiatalokkal, akik az orvos utánpótlást fogják biztosítani. A sokszor nehéz lelki tehertételt jelentő neurológiai betegségek leküzdésében a fiatal szakemberek jelenléte, lendülete, vidámsága és életkedve is segítségünkre van.

Minden évben nagy számban jelennek meg tudományos dolgozataink, születnek könyvfejezetek. A kutatások felölelik a klinikai neurológia szinte egész területét, előtérben a stroke, az érelmeszesedés, a fiatalkori agyi érelváltozások vizsgálata áll.

Osztályunk székhelye két jelentős tudományos szervezetnek: a Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaságnak és a Lipcsey Attila Klinikai Idegtudományi Alapítványnak.

Az osztály története

A Szent János Kórház Ideg-elme osztálya 1908-ban a régi János Kórházban kezdte meg működését. Jelenlegi telephelyén 1911. decembere óta működik. A „H" alaprajzú épületet a nem sokkal korábban épült Balassa utcai egyetemi klinika mintájára alakították ki. Azért a nagyfokú hasonlóság a két épület között, mert tervezőik azonosak voltak. Olyan műszaki megoldásokat alkalmaztak, melyek az épületet a kor építészetének élvonalába emelték, benne egy modern ideg-elme osztály igényeit biztosították.

Az osztály első vezetője dr. Hudevernig Károly egyetemi magántanár volt. A paralysis patogenezisével, az alkoholos kórképek és az endokrin pszichoszindrómák mellett az I. világháború utáni fokozottabb kábítószer-fogyasztás következményeivel is foglalkozott.1927-től dr. Hudovernig Károly halála után dr. Kluge Endre professzor vette át az osztály vezetését és irányította 1946-ig. Vezetése alatt külön kórtermet alakítottak ki a belgyógyászati, sebészeti, a tuberkolózisos vagy más fertőző betegségben szenvedő ideg- és elmebetegek számára. Nevéhez köthető a paranoia imitata fogalmának megalkotása, mely a világ minden részén ismertté tette.

1946-tól a neuropszichiátriai osztály működése már korántsem volt zavartalan, élén gyakran váltották az osztályvezetők egymást. Dr. Szinetár, dr. Zádor és dr. Geréb és több alkalommal megbízottként dr. Simon Tibor.1952-ben dr. Simon Tibor osztályvezetői kinevezést kapott és 1977-es nyugdíjba vonulásáig irányította az osztályt. A betegellátó munka mellett jelentősen fejlődött az osztály tudományos kutatói tevékenysége is.

1978-ban dr. Lipcsey Attila kandidátus vette át az osztály irányítását. 1981-ben címzetes egyetemi docensi, majd 1983-ban egyetemi tanári kinevezést kapott. Az osztály legfontosabb tevékenysége ekkor a biológiai-pszichiátria kutatási területén a depressziós kórképek, a skizofreniás megbetegedések és a neurológiai-pszichiátriai határterületek diagnosztikája volt. Alapvető kutatások folytak a Parkinson-betegség terápiás vonatkozásában is. Létrejött az a subintenzív részleg, melyben megkezdődött a stroke-betegek magas színvonalú ellátása Budapesten az elsők között. Lipcsey Attila a kórház tudományos igazgatója is volt.

2001-ben az osztályt szétválasztották Neurológiai és Pszichiátriai Osztályra, s előbbi önálló osztály vezetője dr. Folyovich András lett.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról