Központi Gyógyszertár

Térkép

Vezető: Dr. Palotás Mónika vezető

Telefon:458-4554

Vezető: Dr. Palotás Mónika

Osztályvezető-helyettes: Dr. Dósa Györgyné

Vezető asszisztens: Rózsa Sándorné

Nyitva tartás: hétköznap, 8-18 h

Az osztály szakrendelései, ambulanciái (kattintson a megfelelőre):
A Központi Gyógyszertár tevékenysége

A gyógyszertár feladatai alapvetően két fő tevékenység köré csoportosulnak. Legfőbb feladatunk a kórház valamennyi fekvőbeteg osztályának, szakrendelésének, diagnosztikai egységének gyógyszerrel, vegyszerrel való ellátása.

Emellett olyan közforgalmú gyógyszertárat is üzemeltetünk, a Kápolna Patikát, amely a járóbetegek számára a kórházon belül teszik lehetővé a receptre történő gyógyszerkiváltást, és a szükséges gyógyszerekhez való azonnali hozzájutást.

 

Az intézeti gyógyszertári feladatok alapvetően különböznek a közforgalmú patikáétól.

A kórházban fekvő betegek általában súlyos, intenzív ellátást, azonnali diagnosztikát igénylő esetek. Ennél fogva a gyógyszerválaszték is elsősorban az ezek kezeléséhez szükséges injekciós, infúziós készítményekből áll. Biztosítani kell az ezekhez való állandó és azonnali hozzáférést, ezért a 8 órás munkarenden felül 24 órás készenléti ügyeletet is biztosítunk.

 

A gyári gyógyszerek szaporodó száma ellenére ma is fontos és látványos tevékenységünk a magisztrális gyógyszerek készítése. Ide kell sorolni a daganatos betegségek kezelésére szolgáló speciális infúziók készítését, amelyeknek száma sajnálatos módon emelkedik. A szemészeti készítményeket, szemcseppeket, szemkenőcsöket, melyek egy része ma is csak gyógyszertárban készíthető, a bőrgyógyászatban használatos kenőcsök többségét, vagy egyes hatóanyagok zselatin kapszulába töltését, melyeket a gyógyszergyártásban használt technológiával állítunk elő. A gyermekgyógyászat szintén hagyományosan az a terület, mely igényli ezt a fajta tevékenységet. Ezenkívül több klinikai vizsgálatban aktívan közreműködünk.

Az intézeti gyógyszerésznek az orvos és ápoló személyzet mellett társként kell közreműködnie a betegek biztonságos és hatékony gyógyszerterápiája érdekében. Ehhez a gyakorlati ismereteken kívül speciális tudás szükséges, komplex gondolkodást feltételez, mely magában foglalja a gyógyszerismereten túl az orvostudományi ismeretek nagy részét is.

A gyógyszerészi feladatkör része még az a gazdálkodói, adatszolgáltatói tevékenység, melyekkel a kórház egészének működéséhez járul hozzá, szem előtt tartva a betegek mindenkori optimális ellátását és a gazdasági egyensúly megtartását.

Járóbeteg ellátás

A receptes gyógyszerek kiváltása a kórházon belül a könnyen megközelíthető közforgalmú gyógyszertárunkban lehetséges.

A Kápolna Patika a Szent János Kórház egyik legpatinásabb épületében, valóban a kórházi kápolnában üzemel. Hajdan a betegápoló rendhez tartozó nővérek szálláshelyéül, majd raktárként szolgált. A Kápolna Patika kialakítására 1992-ben került sor, és azóta folyamatosan áll a betegek és a kórházi dolgozók rendelkezésére. Felújítása 2001-ben történt, amikor a betegek igényeinek megfelelően kibővült termékválaszték befogadására és áttekinthető tárolására alkalmas, esztétikus bútorzatot kapott.

 

A gyógyszereken kívül homeopátiás szerek, tápszerek, kötszerek, terhességi diagnosztikumok, gyógytermékek, étrendkiegészítők, babaápolási szerek, és az ápolást segítő egyéb termékek állnak a patikában rendelkezésre jól felkészült kollégáink közreműködésével.

Oktatás, eredmények

A gyógyító tevékenységen kívül első sorban a gyógyszerész, és asszisztens képzésben közreműködünk, mint gyakorlati oktatóhely.

Ennek köszönhetően az utóbbi időben örvendetesen nő a fiatal szakemberek száma, akik örömmel választják e kihívást.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról