I. Belgyógyászati Osztály szakrendelései és szakambulanciái

3. épület fsz., I. emelet - Térkép
Gasztroenterológiai Szakrendelés

Vezető: Dr. Szilvás Ágnes Ph.D.

Telefon: 458-4533

Rendelési idő: munkanapokon naponta 8-16 h között.

Beutaló és előjegyzés szükséges.

Földszint

A betegellátásban a járóbeteg szakrendelés egyre nagyobb szerephez jut. A gasztroenterológiai betegségek mint pl. reflux-betegség, bélbetegségek, gyulladásos bélbetegségek, táplálkozási allergiák, a gyomor-bélrendszeri daganatos betegségeinek emelkedése szükségessé teszi a szakrendelés bővülését. A betegellátás magába foglalja a területi betegellátást és a specialis kivizsgálást igénylő betegek ellátását is. A krónikus betegségben szenvedő betegeket gondozzuk, illetve szűrő vizsgálatokat végzünk panaszmentes egyéneknél.

Évente kb. 16 ezer beteg fordul meg szakrendelésünkön.

A gasztroenterológiai szakrendelés fogadja a betegeket és dönt további ellátásukról - előjegyzi további vizsgálatokra. Szakrendelésünkön vérvétel, specialis allergia vizsgálatok, baktérium kimutatás /Helicobacter pylori vizsgálat/, H2 kilégzés történik. Az eszközös vizsgálatokat endoscopia: gyomor és vastagbéltükrözés, hasi ultrahang és végbél ultrahang vizsgálat a szakrendelés által előjegyzés alapján végezzük.

Háziorvosi beutalót 6 hónapon túli megjelenéskor a beteg ismét hozzon magával. Az előjegyzés közvetlen telefonszámon (4584533) történik (csak speciális emésztőszervi vizsgálatok esetén!) - ahol a beteg adatait felvesszük, nevet, telefon és TAJ számot kérünk a betegtől. Az első ambulans vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra jönni.

Hepatológiai szakambulancia

Vezető: Dr. Pusztay Margit Főorvos

Helye: I. emelet

Rendelési idő: naponta 7.30-tól 13.30- ig.

Telefon/Fax: 458-4660

Beutaló és időpontegyeztetés szükséges.

 

.A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium akkreditációja alapján az egész országra nyitott hepatológiai centrumként működik. Tevékenysége felöleli az ismeretlen eredetű kóros májfunkciók diagnosztikáját, konzultációs lehetőségeket illetve a krónikus májbetegek gondozásának megvalósítását egyaránt. A szakambulancián nagy gyakorlattal rendelkező gasztroenterológus szakorvosok dolgoznak.

A rendszeresen kontrollált (gondozott) betegek főleg az alábbi csoportokból kerülnek ki:

- krónikus vírushepatitisek antivirális kezelése

- metabolikus szindroma által okozott steatosis illetve steatohepatitisek

- rendszeres alkoholfogyasztás illetve toxikus ágensek által indukált hepatológiai szindrómák

- a máj benignus illetve malignus térfoglaló folyamataiHasi ultrahang vizsgálat ( Hitachi Avius 3D UH készülékkel)

- Fibroscan/CAP vizsgálat ( Fibroscan 502 Touch készülékkel)

 

A hepatológiai konzílium indokának a beutaló szerepelni kell. Fontos, hogy első vizsgálatkor a beteg éhgyomorral jelenjen meg és az összes korábbi orvosi dokumentációját hozz magával.

Sürgősséggel történő hepatológiai vizsgálatra csak akkor van lehetőség, ha ennek indokát a beteg kezelőorvosa telefonon történő konzultáció során illetve a beutalón jelzi.

Endoszkópos Laboratórium

Vezető: Dr. Siket Ferenc

Rendelési idő: 9-16 óra között naponta

Telefon: 458-4500/ 4835 m.

Beutalás háziorvos által a Gasztroenterológiai Szakrendelésen keresztül.

A gyomor- bélrendszer és a nyelőcső száloptikás vizsgálata régi hagyomány osztályunkon. Ugyanezzel a módszerrel terápiás beavatkozásokat is végzünk: nyelőcső szűkületek tágítását, gyomor és bélpolypok műtét nélküli eltávolítását, epeúti kövek endoscopos kivételét. Az epevezeték szűkületének megoldását és az epe-, hasnyálmirigy vezeték endoscopos vizsgálatát hazánkban elsők között végeztük. A hasi szervek direkt vizsgálatául szolgáló laparoscopiát, amely utóbbi években a sebészek kezében műtéti eljárássá alakult, osztályunk végezte a legnagyobb számban. A nyelőcső és a gyomor vérzései sürgős beavatkozást kívánnak, így orvosaink készek a vérző betegek vizsgálatára a nap bármely órájában. Vérzéscsillapító lehetőség van osztályunkon, amely a sürgősségi műtétet legalább tervezetté (elektívvé) teheti.

A hasi szervek ultrahang diagnosztikája

Vezető: Dr. Székely György

Rendelési idő: Hétfő,Szerda: 8.30.-14.30

Telefon: 458-4500/4820 m.

Beutalás: főként a Gasztroenterológiai Szakrendelés, az ott dolgozó szakorvosok konziliumai útján.

 

Gasztroenterológiai centrumunkban ugyancsak régi hagyomány az ultrahang diagnosztika. 23 éve, országunkban az osztály kapta meg az egyik első készüléket, amellyel a főváros lakosságát láttuk el. Elsőként végeztünk ultrahanggal célzott máj- szövetani minatvételt az országban. A három-dimenziós ultrahang technika bevezetésében osztályunk ugyancsak első volt országos szinten. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Ultrahang Sectiojának elnöke osztályunk főorvosa.. Osztályunk fekvő-és járóbetegeit teljes munkaidőben látjuk el.

Gasztroenterológiai Betegségek Laboratóriuma

Rendelési idő: hétfő-kedd-szerda-csütörtök 8.00-14.00 óra között

Telefon: 458-4500/4824 m.

Beutalás: Gasztroenterológiai Szakrendelésen keresztül

Magyarországon egyedülálló módon jött létre e laboratórium 24 évvel ezelőtt. A hasnyálmirigy funkciójának, az epesavak anyagcseréjének, felszívódási betegségek speciális vizsgálata, valamint az emésztőszervi daganatos megbetegedések diagnosztikája képezte fő profilját. A laboratóriumban felszívódási vizsgálatok (H2 kilégzési tesztek), gyomorsav 24 órás pH-mérés és a Helicobacter C13 urea kilégzési tesztet végzünk.

Műszerezettség

A digitalizált color-Doppler és 3-dimenziós (3D) ultrahang diagnosztikai módszer jelenleg világszerte elterjedőben van. Jelentősége abban áll, hogy az egyes szervek leképezése nem csak az hagyományos kétdimenziós kép formájában jelenik meg, hanem a szervek áramlási eltérései, a térfoglaló folyamatok kiterjedése is látható. Ilyen leképezésre jelenleg a computer tomográfia és a mágneses rezonancia módszer sem képes. A computer tomográf sugárterheléssel jár és egy vizsgálat ára 20-30 000 Ft-ba kerül. A mágneses rezonancia módszere még drágább. Tehát nem várható, hogy a hasi diagnosztikában rutinszerűen és sorozatvizsgálat formájában is felhasználható legyen. Az ultrahang diagnosztika azonban kevéssé invazív, nem jár sugárterheléssel, tetszés szerint ismételhető. A gép magas beszerzési költsége lassan megtérül a vizsgálatok alacsony költségkihatása miatt (egy vizsgálat ára a gép költségén kívül az orvos időráfordításának a díja). A módszer nem igényel drága röntgen papírt és kontrasztanyagot).

Az emésztőszervi endoszkópia műszerezettsége folyamatosan felújításra szorul, hiszen a készülékek 5 éven túl már elhasználódnak, még a felújításuk sem lehetséges. A műszerpark felső- alsó tápcsatornai endoszkópokból, és un. duodenoszkópokból áll, amellyel az epeúti és hasnyálmirigy beavatkozásokat végezzük.

A felszívódási vizsgálatokat un. H2 kilégzési készülékkel végezzük, míg A Helicobacter pylori kórokozó kimutatását izotópos urea-teszt (C13 urea teszt) elvégzésére szolgáló szintén igen értékes készülékkel.

Sűrgősségi ellátás

AKUT GASZTROENTEROLÓGIAI ELLÁTÁS A SZENT JÁNOS KÓRHÁZBAN

 

Az I.Belgyógyászati-Gasztroenterológiai Oszály által biztosított akut ellátás:

1./ Gasztrointestinalis vérzésben szenvedő betegek urgens endoszkópos vizsgálata és endoszkopos vérzéscsillapitás.

2./ Gasztroenterológiai szakkonzílium végzése.

3./ Urgens ERCP (endoszkópos epe-hasnyálmirigy feltöltés) vizsgálat.

4./ Idegentest eltávolítás a tápcsatornából.

 

1./ URGENS VIZSGÁLATNAK nevezzük a vérzés észlelését követően 12 órán belül elvégzett endoszkópos vizsgálatot. A 12 órán belüli vizsgálat diagnosztikus értéke megegyezik a 3 és 6 órán belüli vizsgálat értékével, ezen túl a találati arány csökken.

Az akut endoszkópos vizsgálat a beteg számára nem rizikómentes, ezért bizonyos személyi és szervezési feltételeknek meg kell felelni a vizsgálat előtt.

 

Milyen feltételei vannak az urgens endoszkópos vizsgálat elvégzésének?

 

 • A gasztrointesztinalis vérzés tényének bizonyítása / kötelező a rectalis digitális vizsgálat/.

 • Nasogastricus szondán nyert tiszta gyomorbennék gyakorlatilag kizárja a nyelőcső és gyomor eredetű vérzést. A széklet okkult vér vizsgálata nem alkalmas a vérzés bizonyítására.

 • Annak megállapítása, hogy a beteg cardiorespiratorickus állapota, haemostátusa alkalmassá teszi-e az endoszkopos beavatkozásra.

 • Az alapvető laboratóriumi vizsgálatok elvégzése: vércsoport, vérkép, thrombocytaszám, prothrombin, CN, Kreatinin, Na, K.

 • Megfelelő véna biztosítása.

 • A beteg keringésének és légzésének stabilizálása, volumenpótlás, sze. transzfúzió elkezdése.

 

2./ Szakkonziliumot látunk el folyamatosan:

 • munkaidőben a kijelölt gasztroenterológus szakorvos

 • munkaidőn túl, pihenőnapokon is az urgens endoszkópos gasztroenterológus szakorvos.

 

3./ Urgens ERCP vizsgálatot végzünk az alábbi esetekben:

 • akut biliaris pancreatitis

 • biliaris sepsis

Mindkét betegségben az epeelfolyás biztosítása életmentő beavatkozás.

 

4./ Az idegentest eltávolítást urgens endoszkópos beavatkozásként végezzük:

 • nyelőcsőből

 • gyomorból

 • duodenumból - patkóbélből

 • rectumból

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
 • Jó állapotban vannak a betegeink
 • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
 • Teli tálca
 • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
 • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
 • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról