I. Belgyógyászati - Gasztroenterológiai Osztály

3. épület - Térkép

Osztályvezető főorvos: Dr. Székely György osztályvezető főorvos, az orvostudomány kandidátusa (Önéletrajz)

Főnővér: Dr. Kőrösiné Csapó Edit, 458-4532

Információ (fekvőbetegellátás): 458-4531

Ágyszám: 50

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

Általános belgyógyászati diagnosztika, gyógykezelés, gasztroenterológiai és hepatológiai betegségek diagnosztizálása, kezelése, valamint teljes körű ambuláns ellátás.

A fekvőbeteg ellátáshoz belgyógyászati, gasztroenterológiai és külön hepatológiai ambulanciák csatlakoznak szakrendelő, vagy szakambulancia formájában. A gasztroenterológiai ambulancia részeként működik az endoszkópos ambulancia, valamint a GEB Laboratórium (Gasztroenterológiai Betegségek Laboratóriuma).

Az osztály akkreditált képzőhely, és részt vesz a medikus oktatásban.

 

A betegellátók által végzett speciális vizsgálatok

1. Felső panendoszkópia (oesophago- gastro- duodenoscopia) - nyelőcső-gyomor-nyombél tükrözés,

2. Colonoscopia - vastagbéltükrözés,

3. Endoszkópos retrográd cholangiopacreatographia (ERCP) - epe- hasnyálmirigyvezeték tükrözése ,

4. Epeúti kő eltávolítás

5. Epeút stentek behelyezése - áthidaló vezeték behelyezése az epeutakba, elzáródás esetén,

6. Az emésztőszervek két- és háromdimenziós hasi ultrahang vizsgálata,

7. Rectalis ultrahang vizsgálat - a végbél ultrahang vizsgálata,

8. Ultrahangvezérelt biopsia vagy cytologia - mintavétel szövettani vagy sejttani vizsgálatra, ultrahanggal vezérelt májbiopsia - szövettani mintavétel a májból

9. Felszívódási és kilégzési tesztek: laktóz-, latulóz terhelés - tejcukor felszivódás, és a vékonybél bakterium felülfertőződés vizsgálata (GEB Laboratórium)

10. Endoszkópos orvosi- szakasszisztensi sürgősségi ügyelet mindennap 24 órában

11. Egynapos beavatkozások: nyelőcső-, gyomor-, nyombél-, vastagbél polypok eltávolítása, nyelőcső varix ligatúra, scleroterápia - tág nyelőcsővénák gumigyűrűzése, vagy gyógyszeres injectiója

12. Belgyógyászati, gasztroenterológiai, hepatológiai szakkonzíliumok.

 

Tervek

Gasztroenterológiai szubintenziv/őrző/ részleg kialakítása az Osztályon tervezés alatt áll. A részleg működése csökkenti az akut vérző betegek mortalitását és a Sebészeti és Központi Intenzív Osztály terhelését.

Az alábbi betegségcsoportok kezelésére lesz lehetőség:

  • valamennyi sebészeti és intenzív ellátást nem igénylő gasztrointestinalis (az emésztőcsatornával kapcsolatos) vérzések

  • akut, nem necrotizáló pancreatitis (heveny súlyos hasnyálmirigy gyulladás), melyek jejunalis (éhbéli) táplálást igényelnek

  • gyulladásos bélbetegség fulmináns (heves) formája

  • endoszkópos beavatozással gyógyitható biliaris sepsis.

Az osztály műszerezettsége

A digitalizált color-Doppler és 3-dimenziós (3D) ultrahang diagnosztikai módszer jelenleg világszerte elterjedőben van. Jelentősége abban áll, hogy az egyes szervek leképezése nem csak az hagyományos kétdimenziós kép formájában jelenik meg, hanem a szervek áramlási eltérései, a térfoglaló folyamatok kiterjedése is látható. Ilyen leképezésre jelenleg a computer tomográfia és a mágneses rezonancia módszer sem képes. A computer tomográf sugárterheléssel jár és egy vizsgálat ára 20-30 000 Ft-ba kerül. A mágneses rezonancia módszere még drágább. Tehát nem várható, hogy a hasi diagnosztikában rutinszerűen és sorozatvizsgálat formájában is felhasználható legyen. Az ultrahang diagnosztika azonban kevéssé invazív, nem jár sugárterheléssel, tetszés szerint ismételhető. A gép magas beszerzési költsége lassan megtérül a vizsgálatok alacsony költségkihatása miatt (egy vizsgálat ára a gép költségén kívül az orvos időráforditásának a díja). A módszer nem igényel drága röntgen papírt és kontrasztanyagot).

Az emésztőszervi endoszkópia műszerezettsége folyamatosan felújításra szorul, hiszen a készülékek 5 éven túl már elhasználódnak, még a felújításuk sem lehetséges. A műszerpark felső- alsó tápcsatornai endoszkópokból, és un. duodenoszkópokból áll, amellyel az epeúti és hasnyálmirigy beavatkozásokat végezzük.

A felszivódási vizsgálatokat un. H2 kilégzési készülékkel végezzük, míg A Helicobacter pylori kórokozó kimutatását izotópos urea-teszt (C13 urea teszt) elvégzésére szolgáló szintén igen értékes készülékkel.

 

Az ambulanciánkon rendelő, valamint az osztályon dolgozó orvosok névsora
Orvos neve Munkakör Épület Mellék*
Dr. Székely György osztályvezető főorvos, az orvostudomány kandidátusa 3. 4531
Dr. Siket Ferenc főorvos, osztályvezető helyettes 3. 4819
Dr. Nemesánszky Elemér professzor 3. 4660
Dr. Bóka Béla főorvos 3. 4836, 4831
Dr. Szilvás Ágnes főorvos, gasztroenterológus 3. 4533, 4820
Dr. Tóth Gábor Tamás főorvos 3. 4533
Dr. Lieber Rita adjunktus 3. 4836
Dr. Pusztay Margit adjunktus 3. 4660
Dr. Alibrahim Jihad szakorvos 3. 4836
Dr. Dabous Fayez szakorvos 3. 4820
Dr. Darvas Emília szakorvos 3. 4836
Dr. Eigner Ottilia szakorvos 3. 4831
Dr. Horváth Gábor Zoltán szakorvos 3. 4660
Dr. Gosztola Petra orvos 3. 4831
dr. Horváth Benedek orvos 3. 4831
Dr. Mályi Kata Sára orvos 3. 4836
Dr. Pleininger Judit orvos 3. 4836
Dr. Ravasz Kinga orvos 3. 4831, 4836

* A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Betegfelvétel rendje

A betegek háziorvosi beutalóval, személyes vagy telefonos (458-4500/4842 m.) előjegyzés alapján előjegyzési listára kerülnek, a felvétel időpontjáról értesítést kapnak. Aki felvételre érkezik, az I. emeleti osztályos irodában jelentkezzen.

Ellátási terület

A belgyógyászati kötelező területi ellátás: Budapest XII. kerület, Gyermely, Perbál és Szomor

Gasztroenterológiai területi betegellátás: a Szent János Kórház telephely I-II-III. belgyógyászati osztályainak megfelelően, valamint a sürgősségi ellátás keretében bekerülő betegek.

Tudományos munka

Gasztroenterológiai kutatási témák rövid ismertetése

 

1. Májkeringés vizsgálata Doppler-módszerrel.

A vena portae és a venae hepaticae Doppler vizsgálata portális hypertensioban. Portális thrombosis kialakulása és stádiumai. Egyes terápiás beavatkozások (sclerotherapia, peritoneojugularis shunt, gyógyszerek) hatása a májkeringésre.

 

2. Endoscopos finomtű cytologia.

Submucosus gyomor és vastagbél elváltozások diagnosztikájának javulása aspiratios cytologia után. Aspiratios cytologia helye a gastrointestinalis tumordiagnosztikában.

 

3. Alfa-glycoproteinek szerepe a tumor-marker diagnosztikában.

A serum AGP szint változásának összefüggése a tumorok stádiumával. Az AGP szint és a képalkotó eljárások kombinálásának hatása a tumor diagnosztika pontosságára.

 

4. Háromdimenziós ultrahang vizsgálat gastroenterológiai tumorokban.

A tumorok volumetriája és pontos lokalizációja háromdimenziós módszerrel. A kezelés hatásának megfigyelése a tumor massza regisztrálásával.

 

5. Epeúti kövek non-invaziv differenciáldiagnosztikája.

3D ultrahang és endoscopos retrográd cholangiographia összehasonlítása és kombinációja a kis epeúti kövek diagnosztikájában. Az epeúti kövek 3D ultrahang módszerrel való szűrésének indikációja, mint invazív beavatkozást megelőző vizsgálat..

 

6. Az epeúti és hasnyálmirigy tumorok keringési paramétereinek vizsgálata.

Az epeúti és hasnyálmirigy tumorok preoperatív vizsgálata duplex és color-Doppler módszerrel. A környezettel való összefüggés, a környéki erek kompressziójának, dislocatiojának elemzése és ennek összefüggése a tumor operabilitásával.

 

7.Transrectalis endosonographia a malignus és benginus rectális folyamatok differenciálásában. Color-Doppler, duplex-Doppler és három.dimenziós módszerek.

A rectum tumorok volumetriás meghatározása válik lehetővé a 3D módszerrel. A környező nyirokcsomók Doppler és dinamikus ultrahang vizsgálata a tumoros folyamat stádiumbeosztását segítik elő.

 

8. A gyomorürülés ultrahang diagnosztikájának jelentősége különféle motilitászavarokban.

A gyomorürülés ultrahang vizsgálata során hagyományos és 3D ultrahang módszerrel választ kaphatunk az egyes ürülési zavarok súlyosságára. Diabeteses gastropathiában viszont már korai stádiumban jelentkezhetnek ürülési zavarok, amelyre e módszer izotóp és sugárterhelés nélkül felhívhatja a figyelmet.

 

9.Az enzimsubstitutio helye a krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedők gondozásában.

A krónikus pancreatitis nagydózisú eznimsubstitutioja eredményes olyan esetekben is, amelyben a korábbi substitutio ineffektív volt. Multicentrikus tanulmányban bizonyítottuk a microtabletta formátumú készítmény hatásosságát.

 

10. Colitis ulcerosa és nicotin abusus kapcsolata, nicotin tartalmú tapasz használatának hatása.

Irodalmi adatok utalnak a colitis ulcerosa és a dohányzás fordított összefüggésére, amelyben a bélrendszer keringésének a stimulációja vagy a nyáktermelés fokozódása jelenthet fő tényezőt. Világszerte elkezdődtek a megfigyelések a nicotin-tapasszal, mint kiegészítő kezeléssel. Vizsgálataink is arra utalnak, hogy vérző proctocolitisben előnyös lehet a nicotin-tapasz hatása a hagyományos terápia kiegészítőjeként.

 

11. Az analis incontinentia három-dimenziós ultrahang vizsgálata.

Az új metodika segitségével könnyebben kiszürhetők a sphyncter defektusok és a perianalis laesiok. Eredményeinkről nemzetközi kongresszusokon is beszámoltunk.

Rendszeresen előadunk szakterületének hazai és nemzetközi kongresszusain; több alkalommal, mint felkért előadó, keynote-speaker.

Nemzetközi gastroenterológiai továbbképző tanfolyamot is szerveztünk l996-ban az EUROSON 96 Európai Ultrahang Kongresszuson.

1996-ban a Magyar Gasztroenterológiai Társaság az "Év legjobb gasztroenterológai tárgyú magyar közlemény" díját, valamint 2008-ban a „State of art lecture" megtartását is elnyerte osztályunk vezetője.

Oktatás és Továbbképzés

Részt veszünk a Semmelweis Egyetem postgraduális képzésében (Ultrahang diagnosztika klinikusok részére, postgraduális belgyógyászati sebészeti, hepatológiai továbbképző tanfolyamok). Részt veszünk a gasztroenterológiai szakvizsgára készülők gyakorlati oktatásában (ultrahang, endoszkópia). Az osztály fél évenként tartott fél napos tudományos konferenciája a Magyar Gasztroenterológai Társasággal együttműködve továbbképzési célokat is szolgál.

Osztályunk akkreditált képzést végez belgyógyászat, gasztroenterológiai és rezidens-képzés területén. Részt veszünk az Egészségügyi Főiskola dietetikus-képzésében és természetesen a medikusok-szigorlók oktatásában. Évente részt veszünk a Semmelweis Egyetem tanfolyamain, mint oktatók, elsősorban a gasztroenterológus szakorvosjelöltek számára tartott Ultrahang Tanfolyamon.

Fiatal munkatársaink szakmai fejlődésének segítése igen fontos. Rendszeres irodalmi referálás, a medikus oktatásban való részvétel, az endoszkópos és ultrahang diagnosztika oktatása alapvető jelentőségű. Ambulanciánk munkájában is segítenek, hiszen az ambuláns betegek ellátása kezdettől fogva meghatározza osztályunk profilját. Hazai kongresszusainkon is részt vesznek részben előadóként, részben hallgatóként. A kongresszusok, mint továbbképző fórumok egyre fontosabb szerepet töltenek be a fiatal orvosok fejlődésében.

Alapítvány

A Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórházának Dr. Kunitzer István Alapítványa

Adószám:18227901-2-43

Dr. Kunitzer István Alapitványt 1996-ban alakult. A neves óbudai nőgyógyász-onkológus, Dr Kunitzer István leánya, Kunitzer Szonja alapította.

A kiemelten közhasznú Alapítvány működésének célja az alapító okiratában meghatározott: az emésztőszervi diagnosztika és tudományos munka támogatása.

Az Alapítvány ezúton is köszönetét fejezi ki támogatóinak és kéri további szíves segítségüket.

Az osztály története

Az I. Belgyógyászati Osztály és a korábbi IV. Belgyógyászati Osztály története

  

Az osztály első vezetője Dr. Gyurmán Emil volt, aki 1886 óta dolgozott a  Szent János Kórház kötelékében. Fertőző és általános belgyógyászati gyakorlattal egyaránt rendelkezett, a kor általánosan elismert, tudományos munkát is végző orvosai közé tartozott. A gyógyító tevékenységben rajta kívül egy alorvos és egy segédorvos vett még részt. 1924-ben - elődje elhalálozása után - Dr. Szinnyei József vette át az osztály irányítását, aki a Kéthly Károly vezette I. Belklinikán vált modern személetű, jó alapképzettségű orvossá.

1933-ban röntgenkészülékeket kapott az osztály és 1937-ben - a budapesti kórházak között elsőként - bevezették az EKG vizsgálatokat.

1945-ben Dr. Baráth Jenő került az osztály élére. Még a klinikán habilitált hypertonia tárgykörből, majd rendkívüli egyetemi tanári címet kapott. Tudományos érdeklődése a későbbiekben is elsősorban a magas vérnyomás betegségre irányult. Nevéhez fűződik a III. (Hypertonia) Belosztály megszervezése, melyet 1952-től nyugállományba vonulásáig vezetett.

1952-ben elődje kiválása után Dr. Korányi András vette át az osztály vezetését, itt is fejezte be aktív pályafutását 1975-ben. 1968-ban kezdte meg működését - és azóta is folyamatosan tevékenykedik - az Észak-budai Diabetes Szakkonzílium (ambulancia), melynek fekvőbeteg hátteréül speciális ágyakat biztosítottak. Korányi professzor iskolateremtő tevékenységét híven tükrözi, hogy egykori munkatársai a gyógyítás különböző területeinek elismert vezetőivé váltak. Dr. Kozma György Korányi főorvos visszavonulása után rövid ideig az I. Belosztály megbízott vezetője is volt, majd a Széher úti (Szent Ferenc) kórház Belgyógyászati Osztályának élére nyert kinevezést. Dr. Salamon Ferenc - aki a belosztályi feladatai mellett a kórház  megbizott igazgatói munkáját is végezte - Kozma főorvos kiválása után az osztály megbízott vezetője lett. Innen a II. Belosztály vezetésére nyert kinevezést.

1971-ben az I. Belosztályon nyílt meg a Szent János Kórház első belgyógyászati őrző részlege. Dr. Loczka Béla vezetésével peritoneális dialízis, ideiglenes pacemaker kezelés és cardioversio is szerepelt eljárásaik között.

1977-ben Dr. Salamon Ferenctől Dr. Káldor Antal vette át az I. Belosztály irányítását, akinek nagyívű pályafutása a Semmelweis OTE II. Bedlklinikáján kezdődött. Diabetes mellitus, hypertonia és klinikopharmakológiai területen szerzett nevet. Sajnos erre az időszakra esik az intenzív betegellátó részleg működésének megszüntetése is.

1982-ben Káldor professzor tanszékvezetői kinevezést kapott az Orvostovábbképző Egyetem I. Belgyógyászati Klinikájára. Az I. Belosztály új vezetője - és nyugállományba vonulásáig, 1992 júniusáig irányítója - Dr. Herman Erzsébet, az addigi másodfőorvos lett. Érdeklődése középpontjában a pszichoszomatikus betegségek és a gyógyítás pszichoszociális vonatkozásai, az orvos-beteg kapcsolat álltak. Erre az időszakra esik az inzulinra szoruló cukorbetegek kezelésének forradalmi előrelépése, amelyben diabetes gondozó hálózatuk jelentős szerepet vállalt.

1993-ban Dr. Winkler Gábor vette át az osztály vezetését, aki korábban a II. Belgyógyászati Osztályon dolgozott 20 évig és ott tudományos fokozatot szerzett. Tudományos munkásságának fő eredményei: 1987. Ph.D. "A növekedési hormon elválasztás szövődménymentes fiatal felnőtt cukorbetegeken", 2003. D.Sc. „A 2-es típusú diabetes mellitus és az elhízás-inzulinrezisztencia-2-es típusú diabetes kapcsolat egyes patogenetikai tényezőnek vizsgálata, különös tekintettel a cytokin rendszer szerepére".

1997-ben a korábbi IV. Belgyógyászati Osztály az I. Belgyógyászat épületébe költözött, és I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály néven működik tovább. Az I. Belgyógyászati Osztályt vezető Dr. Winkler Gábor professzor ezt követően Salamon Ferenc főorvos nyugállományba vonulása után a II. Belgyógyászati Osztályt vezeti.

 

Alábbiakban ismertetjük a korábbi IV. Belgyógyászati Osztály történetét is.

A Szent János Kórház IV. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályt 30 éve alapitotta Wittman István professzor. Nemsokára országos hirű emésztőszervi centrummá vált. Elsőként vezették be az emésztőszervek un. video-endoszkópos vizsgálatát, amellyel a gyomor-bélbetegségek idejében diagnosztizálhatók, valamint a lézeres vérzéscsillapitást gyomor- bélvérzések esetén. A máj keringésének Doppler vizsgálatát és az emésztőszervi betegségek három-dimenziós ultrahang vizsgálatának módszerét is elsőként vezették be hazánkban. Az emésztőszervek tükrözésének /endoszkópia/ ma már rutinszerű vizsgálattá válásában és  a műszerek országos elterjesztésében az osztálynak kiemelkedő szerepe volt. A gasztroenterológiai oktatás bevezetése Magyarországon szintén Wittman István nevéhez kötődik. A jelenlegi osztályvezető főorvost, dr. Székely György-öt 1993-ban nevezték ki. Az osztály 1997-ben az I. Belgyógyászat épületbe költözött át. Kialakitottak egy modern ambulanciát, amelynek műszeres felszereltsége lehetővé teszi az évi 20 ezer beteg vizsgálatát. Három helyiségben végeznek nyelőcső-gyomor- bélvizsgálatokat, lehetőség van a polypok eltávolitására, valamint az epeutakban lévő epekövek műtét nélküli kivételére. Az osztály munkatársai 24 órás ügyeletben végeznek sürgősségi vizsgálatokat emésztőszervi vérző betegeken. A két helyiségben lévő ultrahang laboratórium a rutin vizsgálatokon kívül a különféle szervek színes áramlásmérését, és három-dimenziós térbeli leképezését is elvégzi. A Gasztroenterológiai Betegségek Laboratóriumában (GEB Labor) a felszivódási zavarokat, a fekélybetegségek okozó Helicobacter fertőzőttséget, valamint a 24 órás gyomorsavelválasztást vizsgálják.

Évente kétszer tartanak tudományos ülést, ahol az emésztőszervi betegségek új eredményeit ismertetik. Folyamatos, személyes, konzultativ kapcsolatban állnak a háziorvosokkal. Rendszeresen végeznek szűrővizsgálatokat és részt terveznek venni a vastagbélrák komplex szűrésében, bízva abban, hogy megvalósul a nemzeti egészségvédelmi program keretében.

2001-ben az osztályt Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium „A" kategóriás centrumként akreditálta, majd az egészségügyi miniszter a legmagasabb, 3-as progresszivitású (országos) ellátási szintet kapott, és valamennyi invazív eljárást végzi sebészeti háttérrel, Budai Hepatológiai Centrummal, nagy forgalmú gasztroenterológiai járóbeteg szakrendeléssel és szakambulanciával.

Az osztály vezető főorvos helyettese Dr. Siket Ferenc főorvos, aki egyben az Endoszkópos Laboratórium vezetője. Az ambuláns betegellátás vezetője Dr Szilvás Ágnes főorvosnő. A fekvőbeteg részleg vezető főorvosa Dr. Eigner Ottilia főorvosnő.

Az osztályon és ambulancián dolgozó további szakorvosok: Dr Kovács Csilla főorvos,  Dr  Bóka Béla adjuntus, Dr Tóth Gábor Tamás adjunktus, Dr. Dr Bíró Gizella, Dr. Erőss Bálint,  Dr Lieber Rita gasztroenterológus szakorvosok, belgyógyász szakorvosok: Dr Eigner Ottilia,  Dr Futó Ágnes (tartósan távol), Dr Darvas Emilia (tartósan távol), Dr Varga Edina (tartósan távol), szakorvosjelölt: Dr. Harisi Revekka, Dr. Horváth Benedek László.

A Hepatológiai Ambulancia vezetője Prof. Dr. Nemesánszky Elemér. Dr Horváth Gábor főorvos és Dr Pusztay Margit adjunktus hetente egy napot rendelnek.

Orvosaink közül 5-en dolgoznak részállásban, hárman tartósan távol vannak.

 

Dr. Székely György osztályvezető főorvos kandidátus

Budapest 2009. október 30.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról