Észak-Közép-budai Centrum,

Új Szent János Kórház és

Szakrendelő

Központi címünk:

1125 Budapest, Diós árok 1-3.

Tel.: 06 1 458 4500

Fax: 06 1 458 4656

HÍREINK

Változás

 

A látogatói és betegforgalom 2020.04.02.-től csak a Főbejáraton keresztül történhet. Intézményünk III.-as számú portája bezárt (Kútvölgyi lejtő felőli oldalon). A gépjármű bejáró kapu 2020.04.01. napján 20:00-tól határozatlan ideig bezárásra került, így a gépjármű és gyalogos forgalom ezen a kapun határozatlan ideig szünetel. A gépjárművek a kórház V. és VIII. számú portáját továbbra is zavartalanul használhatják a közlekedésre.

Közlemény

 

A kontaktus típusától függően különböző veszélyeztetettségi szintek vannak, az ennek megfelelő védőruházatot az országos tisztifőorvos a WHO és az ECDC ajánlása alapján határozta meg.

Intézményünkben a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020.03.16. óta hatályban lévő eljárásrendje szerint követjük az előírt utasításokat a védőfelszerelés viselésére vonatkozóan. Az eljárásrend elolvasására és elsajátítására minden dolgozónak lehetősége volt. Védőfelszerelések a szükséges mennyiségben rendelkezésre állnak, utánpótlásuk folyamatosan biztosított. 2020.03.28-án újabb szállítmányok érkeztek a kórházba, így nagy mennyiségű védőfelszerelés áll rendelkezésünkre (több típusú maszk, védőszemüveg, gumikesztyű, overál), ezen kívül gyorsteszteket is kaptunk.

 

1.      Alacsony kockázatú beavatkozások:

Az alapvető (standard) óvó-védő rendszabályokban foglalt fertőzés-megelőzési előírásokat minden beteg ellátása folyamán be kell tartania az egészségügyi dolgozóknak. A kézhigiénés szabályok betartása mellett az egészségügyi dolgozóknak sebészi orr-szájmaszkot kell viselnie, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus megbetegedés lehetősége.

2.      Közepes kockázatú beavatkozások:

Olyan tevékenység tartoznak ide, ahol szoros kontaktus lehetséges covid+ beteggel.

-          személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő);

-          zárt légtérben tartózkodott  (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő) [pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során];

-          közvetlen fizikai kapcsolatba került új koronavírussal fertőzött személlyel (pl. kézfogás útján) – gumikesztyű használata mellet kizárható.

Ekkor FFP2 maszk viselése is indokolt.

3.      Magas kockázatú beavatkozások:

Aerosol-képződéssel járó tevékenységek (pl. mintavétel, intubálás, lélegeztetés, magas frekvenciájú sebészi vágó használata) teljes védőfelszerelésben történnek (FFP3 maszk, védőszemüveg vagy arcvédő, hosszú ujjú védőruha vagy köpeny, egyszer használatos kesztyű, hajvédő, lábzsák).

Minden dolgozónk megkapja a tevékenység besorolásának megfelelő védőeszközöket.

Önkéntes munkára szóló felhívás

 

A részletes felhívás megtekintéséhez kattintson ide

Az Emberi Erőforrások Miniszterének javaslatára 2020.03.16.-tól kezdve a szakrendelések és szakambulanciák csak sürgős ellátást igénylő betegeket fogadhatnak. Az egyéb esetek ellátása későbbi időpontban telefonon történő egyeztetés alapján történhet. Távkonzílium a 325-11-00-es számon hívható, ez a Szakrendelő központi telefonszáma. A 356-80-91 szám a központi előjegyzés telefonszáma.

A módosítások célja, hogy a fertőzésveszélyes ellátások száma csökkenjen, az egészségügyi kapacitások a védekezésre koncentrálódhassanak és az ellátók adminisztratív terhei csökkenjenek. A fertőzés terjedésének visszaszorítását szolgálják azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét: a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad; a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani, és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

Megértésüket köszönjük!

Kedves Érdeklődők!

 

A koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések miatt, 2020. március 10-től, a szülésre felkészítő előadások bizonytalan ideig elmaradnak.

Az óvintézkedések visszavonásakor tájékoztatni fogjuk Önöket az újraindulás várható dátumáról Facebook oldalunkon és weboldalunkon is, ezért kérjük, hogy ezeken az információs oldalakon tájékozódjanak az osztály zavartalan működése érdekében,.

Megértésüket, és türelmüket köszönjük!

Látogatási tilalom!

 

Az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt látogatási tilalmat rendelt el.

Müller Cecília határozata szerint az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség ezért kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét és betartását.

A tilalom március 8. napjától visszavonásig érvényes.

 

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ (https://www.nnk.gov.hu/)

"Meg tudjuk gyógyítani a családot, de nem győzöm hangsúlyozni,

időben jöjjenek hozzánk a páciensek!" – beszélgetés a meddőség

kezeléséről Dr. Konc János, a Budai Meddőségi Centrum vezető

főorvosával és Dr. Kanyó Katalin vezető biológussal.

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.csalad.hu/csaladban-elni/meg-tudjuk-gyogyitani-a-csaladot-beszelgetes-a-meddoseg-kezeleserol

 

 

Forrás: www.csalad.hu

Harmónia a gyógyászatban

 

A Harmónia a gyógyászatban, Festmény adományozási program

keretében kórházunk 40 darab festményt kapott. A Sri Chinmoy Alapítvány

önkéntes támogatók munkájával és felajánlásából végzi Sri Chinmoy

festményeinek elkészítését és keretezését, mivel úgy gondolják az

egészségügyi intézményekben elhelyezett pozitív lelki állapotot és

üzenetet sugárzó festmények segíthetik az oda látogató betegek

gyógyulását, és ezáltal könnyebbé tehetik az ott dolgozó orvosok és ápolók

munkáját. A festmények témáját tekintve alapvető emberi értékeket

jelképeznek, nonfiguratív, sokszínű képek.

Köszönjük!

Meghívó

 

2020.02.26. 14 óra, Szent János kórház, Auditórium - 23. épület

 

A Harmónia a gyógyászatban, Festmény adományozási program keretében kórházunk 40 darab festményt kap, melynek átadó ünnepségére várjuk betegeinket, hozzátartozóikat, a kúltúra iránt érdeklődőket. Az Alapítvány önkéntes támogatók munkájával és felajánlásából végzi Sri Chinmoy festményeinek elkészítését és keretezését, mivel úgy gondolják az egészségügyi intézményekben elhelyezett pozitív lelki állapotot és üzenetet sugárzó festmények segíthetik az oda látogató betegek gyógyulását, és ezáltal könnyebbé tehetik az ott dolgozó orvosok és ápolók munkáját. A festmények témáját tekintve alapvető emberi értékeket jelképeznek, nonfiguratív, sokszínű képek.

Minden érdeklődőt szívesen várunk!

Nyílvános pályázati felhívás

 

Egyfordulós nyilvános pályázat keretében (5 év) határozott időre szóló bérleti szerződés útján történő hasznosításra a Kórház meghirdeti a Magyar Állam tulajdonában és a Kórház vagyonkezelésében álló, Budapest, 7128/0/A/1 hrsz. (45 m2); 7128/0/A/2 hrsz. (66 m2); 7128/0/A/3 hrsz. (253 m2) alatt nyilvántartott, természetben a 1012 Budapest,  Logodi u. 3. alatt található 3 db (2 db. fszt.-i + 1 db I. emeleti) ingatlan összesen 364 m2 alapterületű helyiségeit együttes hasznosítás céljára (a továbbiakban: Bérlemény). Részletek a mellékelt pályázati anyagokban olvashatók.

 

 

Bérleti szerződés

 

Nyilvános pályázati kiírás és részletes tájékoztató

 

Alaprajz - földszint, bal

 

Alaprajz - földszint, jobb

 

Alaprajz - emeleti

 

Nyilvános pályázati felhívás

Nyílvános pályázati felhívás

 

Egyfordulós nyilvános pályázat keretében 5 év határozott időre szóló bérleti szerződés útján történő hasznosításra a Kórház meghirdeti a Magyar Állam tulajdonában és a Kórház vagyonkezelésében álló, Budapest, 10168/2 hrsz. alatt nyilvántartott, természetben a 1125 Budapest, Diós árok 1-3. „44. sz.” épületben található ingatlan 106,3 m2 + 35,6 m2  mindösszesen 141,9 m2 alapterületű helyiségét büfé üzemeltetése céljára (a továbbiakban: Büfé). Részletek és jelentkezés a mellékelt pályázati anyagokban leírtak szerint.

 

 

Nyilvános pályázati felhívás

 

Bérleti szerződés

 

Nyilvános pályázati kiírás és részletes tájékoztató

 

Térkép épület jelöléssel

 

Alaprajz

Látogatási tilalom

 

Az influenzás megbetegedések számának növekedésével 2020.január 28.-tól érvénybe lépett a látogatási tilalom. Az érintettek osztályok a következők: Szülészet-Nőgyógyászati osztály, Koraszülött osztály, Újszülött és csecsemő valamint a PIC.

A látogatási tilalom az I. emeleten ( gyermekágyas-terhespathológiai részlegre vonatkozik) Szülőszobára kísérő bemehet, jelen lehet a szülésnél (látogatói ruhába beöltözve)

Kérjük a kedves kismamákat/anyákat és hozzátartozókat, hogy a látogatási tilalmat szíveskedjenek betartani a saját és újszülöttjeik egészsége érdekében!

Megértésüket köszönjük!

Ápolók éve

 

A WHO döntése alapján 2020 az ápolók és a szülésznők éve!

A Nursing now kampány ajánlása szerint az egyik javasolt év eleji aktivitás

egy neves ápolóról készült szobor megkoszorúzása.

Az évet intézményünk vezetői a kórház területén álló Kossuth Zsuzsanna

szobor megkoszorúzásával köszöntötték.

A téli hónapok során sokakat érint egy komoly egészségügyi probléma, a téli depresszió, melyről Dr. Kurimay Tamás, a Pszichiátriai osztály vezető főorvosa beszél.

 

https://www.youtube.com/watch?v=f3g9fLzhZgQ&feature=emb_logo

Ellátogatott a Mikulás hozzánk

 

A Motoros Mikulások eljöttek hozzánk és meglepték kisbetegeinket, hogy jobbá tegyék a

kórházban töltött időt. Öröm volt részese lenni mosolyuknak, meglepetésüknek,

amit a Mikulások eljövetele okozott.

Köszönjük segítő, önzetlen munkájukat!

KÖZLEMÉNY

 

Az ünnepek közeledtével nagyszámú lakossági megkeresés érkezik hozzánk, különféle jótékony felajánlásokkal. Legtöbben a gyermekosztályainkat támogatnák játékokkal. Ezekből azonban év közben is annyit küldenek, hogy több alkalommal udvariasan vissza kellett utasítanunk a felajánlásokat. Ennek kapcsán merült fel, hogy állítsunk össze egy listát azokról az eszközökről, amik valóban segítenék a dolgozók és a betegek mindennapjait, így senkit nem bántanánk meg azzal, hogy nem élünk a segítő szándékával.

Körlevélben kértük a gyógyító osztályokat, hogy gyűjtsék össze azokat az eszközöket, amik a szorosan vett gyógyító tevékenységen túl hasznosak lehetnek az osztály életében. Kiemelt számban látunk el hajléktalan betegeket, akiket új ruhával, takarókkal megajándékozva igyekszünk kiadni az osztályokról, de minden olyan eszköz is a listára került, aminek egy gyermekét kísérő szülő híján lehet egy sürgős felvétel során (papucs, pizsama, törülköző).

A listát összeállítók közül páran pontatlanul értelmezték a feladatot, így olyan eszközök is listára kerültek, amiket a kórház természetesen kötelezően biztosít az ellátás során, ezek tévedésből kerültek adománygyűjtő eseményünk kommunikációs csatornáira.

Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy egy jószándékú kezdeményezést, a közösségi összefogás és társadalmi felelősségvállalás szép szimbólumát az ellenzéki sajtó visszájára fordítja és a negatív kampány részévé teszi.

Ugyanakkor már az első napokban rengeteg értékes adomány és felajánlás érkezett, amit valamennyi dolgozónk és betegeink nevében hálásan köszönünk!

Díjat kapott kórházunk dolgozója

 

Szent Kristóf a Gyermekekért díjjal tüntették ki Blatniczky László gyermek diabetológust, az orvostudomány kandidátusát kórházunk főorvosát.

 

Szívből gratulálunk!

A legjobb helyezést kórházunk dolgozói nyerték el

 

Gratulálunk kórházunk két kiváló orvosának, hogy elnyerték

a 'Nekem Szól - Egészség. Tudatosan'. 2019-es pályázat első és második

helyezését!

 Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus

'A méhnyakrák szűrés lelet értelmezése' témájú pályázattal ért el első

helyezést:

https://nekemszol.hu/…/06_Mehnyakrak_szures_%20leletertelme…

 

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész II. helyezést elért pályamunkája

'Kőnig doki – érthető, hiteles, egészségügyi, közösségi kommunikáció' címmel pedig itt olvasható:

https://nekemszol.hu/assets/uploads/03_Konig_doki.pdf

 

Szívből gratulálunk!

Díjat kapott kórházunk orvos igazgatója

 

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere október 31.-én Budapesten adta át az idei egészségügyi szakmai kitüntetéseket. Az esemény mottója: "A szeretettel fordulás elesett embertársaink felé meghatározta az emberiség történelmét".  Ennek fényében az Új Szent János Kórház megbízott orvos igazgatója, Prof. Dr. Winkler Gábor az egészségügyi ellátás fejlesztésében elért kimagasló tevékenysége elismeréseként Batthyány-Strattman László-díjban részesült.

 

Szívből gratulálunk!

 

Dolgozói fórum - Teljes átalakuláson megy át Buda egészségügyi ellátása

 

 

2019. szeptember 16.-án dolgozói fórumot rendeztünk, melyen az

intézményünkben az elmúlt időszakban megvalósult vagy elindult

beruházásokat, illetve az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János

Kórház és Szakrendelő, mint centrumkórház jövőjével kapcsolatos

kormányzati elképzeléseket ismertettük. Eseményünket az egészségügyért

és a finanszírozásért felelős tárca minisztere, valamint a II. és a XII. kerület

polgármestere is megtisztelte jelenlétével.

 

Tájékoztató fórumunkon elhangzott, hogy hamarosan elkezdődhet az új

hegyvidéki szakrendelő tervezése, mely a Kútvölgyi úton kap helyet.

A tervezésre még ősszel kiírják a közbeszerzési eljárást, optimális esetben

egy év múlva pedig már a szakrendelő kialakítása is elindulhat.

Intézményünkben évente 550.000 járó és 45.000 fekvő beteget kezelünk,

a most induló átalakítások részeként az új központi kórháztól szervezetileg elkülönülő járóbeteg szakrendelőt hozunk létre. Ez utóbbinak a megvalósítása az első feladat,  ezt követően kerül majd sor a kórház részleges átépítésére. A fenntartó elfogadta a szakrendelő orvosszakmai programját, és várhatóan az ősszel megjelenik a közbeszerzés a tervezésre is.

 

Kórházunk jelenlegi 48 ezer négyzetméternyi épületegyütteséből körülbelül 30 ezer négyzetmétert fel kell újítani, ám a többi helyett majdnem kétszer ennyit kell az alapoktól felépíteni.

 

Fórumunk felszólalói türelmet és optimizmust kértek a kórház dolgozóitól, valamint azt, hogy a betegekbe is öntsenek hitet, hiszen néhány éven belül teljes átalakuláson megy át Buda egészségügyi ellátása.

 

 

Fotó: Sárközy György

 

(A nagyobb méret megtekintéséhez kattintson a képre!)

Díjat kapott kórházunk két dolgozója

 

A Semmelweis-nap alkalmából tartott rendezvényen

Batthyány-Strattmann László-díjat kapott kórházunk két dolgozója:

Dr. Folyovich András, a neurológiai osztály-stroke centrumának

osztályvezető főorvosa,

és Dr. Németh Tünde gyermekgyógyász, pszichoterapeuta.

 

A díjat Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át.

 

 

 

Szívből gratulálunk díjazottjainknak!

A közelgő fejlesztésekről beszélt Dr. Takács Péter

 

A Hegyvidék Televízió Budai Magazin című műsorának vendége volt kórházunk főigazgatója, Dr. Takács Péter.

Intézményünk vezetője elmondta, hogy kórházunk olyan fejlesztési forrásokat fog kapni, melyek jelentős előrelépést garantálnak.

A teljes interjút az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

http://hegyvidektv.hu/musoraink/budai-magazin/budai-magazin-2019-junius-24

Rendkívüli fejlesztések

 

Intézményünk nagyszabású fejelsztések előtt áll, melyek során egyike lesz Budapest centrumkórházainak.

Erről beszélt kórházunk főigazgatója, Dr. Takács Péter.

A Hegyvidék Televízió videóját az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

http://hegyvidektv.hu/musoraink/hirek/hirek-2019-junius-5

Miért nem alszik a gyerek?

 

Hiányt pótol a Szent János Kórház Gyermekosztályán megnyílt

poliszomnográfiás labor, amely feltérképezi a legkisebbek alvási zavarai

mögött meghúzódó okokat. A kórházban egyedülálló módon – szakmai team

segítségével – megoldást nyújtanak a későbbi életvitelt befolyásoló,

alvászavarral jelentkező problémák kezelésében is.

Egyes vizsgálatok alapján a gyermekkori alvászavarok igen gyakoriak;

a gyermekek mintegy 30 százaléka érintett a problémában. Ennek nemcsak

az agy optimális fejlődése szempontjából van rendkívüli jelentősége, hanem

azért is, mert az alvászavar jelentősen befolyásolja a gyermek és családja

életminőségét, és későbbi megbetegedéseket is előidézhet. Széleskörű

vizsgálatok bizonyították, hogy a korai alvászavarok hatással vannak a későbbi viselkedészavarok kialakulásában, ezért figyelmet igényelnek már az első életévben. A szülők által jelzett korai alvászavarok gyakran összefüggenek a 4-7 éves korban jelentkező viselkedési és tanulási problémákkal.

Az alvászavarok korai megoldása egyben a pszichés zavarok megelőzésében is intervenciót jelenthet.

A legPICibb hősök

 

Évente 8000 gyerek jön idő előtt világra Magyarországon. A koraszülés jelensége így minden évben közel tízezer hazai családot érint - november 17-én, a koraszülöttek világnapján rájuk, a leg PICibb hősökre, plusz a téma fontosságára és aktualitására hívta fel a figyelmet minden perinatális intenzív centrum (PIC), minden lila fényárba borult épület, és számos esemény a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) szervezésében.

 

A képen: dr. Princzkel Erzsébet főorvos, a Szent János Kórház PIC vezetője

Szívből gratulálunk!

Gyökeresen új kórház

 

Jelentős beruházások lesznek kórházunkban, az intézmény középső része teljesen megújul. A kormány arról döntött, hogy a Semmelweis Egyetemnek át kell adnia a Kútvölgyi-tömböt a János Kórház újjáépítésének céljaira. A középső szinten épül újjá az integrált modern tömb, ezt kötik össze a Kútvölgyi-tömbbel, és oda kerül feltehetően a sebészet meg a sürgősségi ellátás.

A legoptimálisabb tervek szerint még ebben a ciklusban befejeződnek a munkák. Az átalakítással kórházunk képes lesz a területi és az agglomerációból érkező betegek magas szintű ellátására.

Jövőre, veled, ugyanitt

 

Szeptember 29-én immár a huszonegyedik alkalommal találkoztak egykori lombikbabák egymással, hogy közösen ünnepeljék az életet.

 

A Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület és a Szent János Kórház meddőségi centrumának közös szervezésében időről időre megrendezett találkozó mindig eseménydús a kicsiknek, felemelően megható élmény a felnőtteknek – elég csak megnézni a felvételeket.

 

A János-kórház meddőségi centruma egyike annak az öt állami fenntartású intézménynek, ahol lehetőség nyílik ilyen kezelésre. Az elsők között volt az IVF hazai indulásakor, az itt folyó munka révén pedig több mint 7000 gyermek született meg 1992 és 2016 között. Az IVF-kapacitás kormányzati bővítésének köszönhetően az eddigi beavatkozások kétszeresére, vagyis kétezer ciklus végzésére nyílik lehetőség a centrumban. Konc János vezető főorvos szerint a várakozás ezzel jelentősen csökken majd, ami azt jelenti, hogy a gyermekre vágyó nők három hónapon belül sorra kerülhetnek, és megkezdődhet kivizsgálásuk, majd kezelésük. A centrumban már most harminc százalékkal több beavatkozást végeznek el.

Babalesen

 

Az országban elsőként indult útjára az inkubátorban cseperedő koraszülött gyermekeket és családjukat online összekötő BABALES program gyermekosztályunk koraszülött részlegén.

 

A program lényege, hogy az inkubátorok tetején elhelyezett speciális kamerák segítségével követhetik figyelemmel a babát a családtagok, így betekintést kaphatnak az inkubátorban cseperedő kisbaba mindennapjairól. A rendszer egy zárt webes felületen működik, a kamerát az orvosokkal, ápoló személyzettel, valamint a szülőkkel egyeztetett időben aktiválják. A speciális kamerák egyszerre 4 inkubátor megfigyelését teszik lehetővé, de a rendszer mobil, így a teljes osztályt képes ellátni, sőt kiságyra is rögzíthető nagyobb baba esetén.

Dr. Tory Vera részlegvezető főorvos szavai szerint megváltozott a koraszülött-ellátás szemlélete; a hagyományos orvosi és ápolási feladatok mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a család lelki, mentális egészségének megőrzésére is, hiszen így a babának érzelmileg nagyobb támogatást tudnak nyújtani a hozzátartozók. Eddig csaknem ötven családnak segített a BABALES program.

 

Kórházunk egy anonim babamentő inkubátort is elhelyezett, amely képi és hangjelzéssel értesíti az osztály dolgozóit, ha baba kerül bele.

Elítéltek a gyermekekért

 

A baracskai börtönben jogerős büntetésüket töltő fogvatartottak a

Szent János Kórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs

Osztályán jóvátételi munkavégzés keretében felújítják a foglalkoztató

helyiségeket.

A baracskai elítéltek augusztus eleje óta dolgoznak a kórházban, ahol

vízvezeték-szerelési munkákat végeznek, kicserélik a nyílászárókat is,

emellett burkolnak, festenek, így az elítéltek közel 500 munkaórával

járulnak hozzá a beteg gyermekek gyógyulásához.

A helyreállító (resztoratív) gyakorlatok alkalmazása a

szabadságvesztés-büntetésüket töltő, tettüket megbánó

fogvatartottaknak nyújtanak lehetőséget arra, hogy a bűncselekmények

közvetlen sértettjei helyett a normaszegéssel közvetetten sértett helyi

közösség számára végezzenek szimbolikus jóvátételt. A jóvátételi munka

további különlegessége, hogy a résztvevők „szabadidejükben”,

díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.

Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka.

Valamennyi börtönben működnek jóvátételi programok, nagyon sokan keresik meg az intézeteket, de az intézetek is ajánlják segítségüket, ahol tudják: óvodák, játszóterek,

gyermekotthonok, iskolák felújításában vesznek részt a rabok, de több

kórházban is jártak már az elítéltek, ahol kórtermeket, műtőket

festettek ki, újítottak fel.

Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a

meghatározott létszámot, azonban természetesen csak az vehet részt

benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése

alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatásban

való részvétele.

 

              Fotó: BvOP

Díjaztuk ápolóinkat

 

Az egészségügyi szakma országszerte küzd az ápolói létszámhiánnyal.

Fontos lenne az, hogy egyöntetű elismerés övezze az ápolók nehéz,

áldozatos munkáját - jelentette ki a Szent János Kórház és Észak-budai

Egyesített Kórházak ápolási igazgatója az Ápolók Nemzetközi Napján

tartott ünnepségen. Felföldi Katalin szerint a hivatás gyakorlói ki kell,

hogy álljanak az ápolás értékei mellett, csökkenteni kell a munkater-

helést, jobb munkakörülményeket kell biztosítani, hogy a fiatalok

megláthassák jövőjüket ezen a területen. Mindennapi tapasztalatuk,

hogy a jó munkahelyi közösség képes megtartani munkatársaikat,

ez legalább annyira fontos, mint az anyagi megbecsülés.

Nemcsak a szakma, az egészségügyi kormányzat is megbecsüli az

ápolók lelkiismeretes munkáját, amire a folyamatos bérfelzárkóztatás

mellett a legjobb bizonyíték a János Kórház hamarosan beköltözhető

felújított nővérszállója is, ahol méltó körülmények között pihenhetnek,

készülhetnek másnapi munkájukra a dolgozók - emelte ki Felföldi Katalin,

ápolási igazgató.

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak ünnepi

rendezvényén 10 ápolási igazgatói dicséret mellett 10 főigazgatói és

11 tudományos munkáért járó dicséretet is átadtak. Dr. Lukovich Péter

osztályvezető főorvos beszédében hangsúlyozta, hogy az ő szakterülete,

a sebészet olyan hivatás, ahol a legfontosabb a bizalomra épülő

csapatmunka. Kiemelte, hogy a János Kórházban olyan összeszokott gárda dolgozik, amelynek tagjai orvostól a szakápolóig, gyakran szavak nélkül is megértik egymást és feltétel nélkül megbíznak egymásban.

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak kommunikációs vezetője azt hangsúlyozta, hogy az ápolók töltik a legtöbb időt a betegekkel. Niczky Emőke hozzátette: a gyógyulás legalább felerészben az ápolás minőségén, gondosságán múlik. Ahogyan mondta, ez fizikailag is megterhelő munka, melyben megmutatkoznak a betegellátás nehézségei is, a mosdatástól kezdve, a tápláláson át, a bíztató szóig. Az ápolói munka az ösztönösség és a tudás, vagyis az önkéntelen segíteni akarás és a szakértelem csodálatos ötvözete – tette hozzá.

Fontos eszközzel gyarapodott a gyermekek ellátása

 

Éveken keresztül kölcsönöztünk, most azonban sikerült megvásárolnunk egy olyan gépet, amely a Bolyai utcai telephely rehabilitációs osztályán kezelt kis páciensek mozgását segíti.

A május 26-án átadott gép megvásárlásához szükséges 900 ezer forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma civil szervezeteknek kiírt pályázatán nyerte el az Aprónép Alapítvány. A hivatalos átadáson megjelent Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Varga Mihány nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője is.

Az osztályon mozgásszervi, neurológiai, pedagógiai ellátást nyújtunk az erre rászoruló gyermekeknek, akiknek szüleit bevonjuk a rehabilitáció folyamatába, így a szülők által itt elsajátított mozgásfejlesztést segítő terápiákat otthon is folytatni tudják a gyerekekkel.

 

 

                                                               Fotó: Eisenmann József NMG

 

Megújult a nővérszállónk!

 

Fontos feladatnak tartjuk, hogy a kórházak felszereltségét folyamatosan fejlesszük, a munkavégzéshez szükséges feltételeket javítsuk és hogy megfelelő szálláslehetőséget biztosítsunk azoknak a dolgozóknak, akik lakóhelyüktől távol végzik munkájukat – hangsúlyozta Varga Mihály a Szent János Kórház nővérszállójának műszaki átadásán.

A nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője hozzátette: a kormány elkötelezett amellett, hogy minél magasabb szintű egészségügyi ellátást tudjon biztosítani és megbecsüléssel forduljon az orvosok és ápolók felé.

 

A csaknem félmilliárd forintos fejlesztés keretében teljesen megújultak a

Szent János Kórház nővérszállójának belső terei: a lakószobák, a

társalgók, a vizesblokkok, emellett új elektromos és fűtési rendszert is

kiépítettek és jutott forrás az energetikai korszerűsítésre is – emelte ki

Varga Mihály a Gulyás Gergely országgyűlési képviselővel közösen tartott

tájékoztatón. A tárcavezető kijelentette: a kormány célja, hogy a betegek

és az egészségügyben dolgozók is megérezzék azokat a pozitív

folyamatokat, amelyek a gazdaságban zajlanak.

 

Varga Mihály külön köszönetét fejezte ki azon helyi lakosoknak és lokálpatriótáknak, akik az intézmény megújítását kezdeményezték. Mint mondta: Szilágyi Zsolt, az Új Szent János Kórházért polgári kezdeményezés vezetője hívta fel a figyelmét a nővérszálló rendkívül rossz állapotára. Méltatlan körülmények között éltek itt a nővérek – fogalmazott Varga Mihály.

 

Öröm számomra, hogy a kormány forrást tudott biztosítani ennek a helyzetnek a megváltoztatására. A nemzetgazdasági miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően a magyar állam saját forrásból egyre többet tud az egészségügyi ellátás

szintéjének emelésére fordítani. Kiemelte: a II. és III. kerületben jut forrás

minden egészségügyi intézmény felújítására, illetve a Frankel Leó úton

új szakrendelő is épül.

 

Gulyás Gergely kiemelte: az Egészséges Budapest Programot

uniós támogatás nélkül, kizárólag hazai költségvetési forrásból, a magyar

emberek munkájának köszönhetően valósíthatja meg a kormány.

Hozzátette: a hegyvidéki ellátás jelentős mértékben javul a

Szent János Kórház korszerűsítésével és a Kútvölgyi-tömb átalakításával.

                                                                                                                       Fotó: NGM (Nemzetgazdasági Minisztérium)

Két baba egy fészekben

 

Koraszülött iker babák ellátására szolgáló nyitott inkubátorhoz jutott a Szent János Kórház csecsemő- és gyermekosztálya. Az eszköz a Mosoly Egyesület adományaként, több támogatónak – köztük az MVM Partner Zrt.-nek - köszönhetően február 22-én érkezett meg.

A beépített, melegíthető vízágy az anyaméhen belül megszokott hőmérsékletet és lebegést imitálja, a dupla fészek révén pedig a kicsinyek mindvégig egymás testközelében lehetnek, érezhetik, érinthetik egymást, össze is bújhatnak – vagyis kommunikálhatnak, ahogyan azt édesanyjuk testében tették hónapokon át. Madarasi Anna osztályvezető főorvos szavai szerint az eszköz használatával két lényeges cél valósul meg: a testközelség jótékony pszichés hatásának köszönhetően a koraszülött ikrek gyorsabban fejlődhetnek, és már az 1800 grammnál alacsonyabb súlyú kicsinyek is kikerülhetnek a zárt inkubátorból.

A Szent János Kórház ötven év óta vesz részt koraszülött-ellátásban, 2007 óta pedig a legmagasabb szinten végzi a koraszülöttek intenzív ellátását. Az osztályon 250-260 „korababa” fordul meg évente, ellátásuk a kórház egyik nagy sikere.

Képviselői látogatás

 

Látogatást tett a II-III. kerület országgyűlés képviselője kórházunk neurológiai osztályán szilveszter estéjén. Varga Mihály megköszönte dolgozóink áldozatos munkáját. Mint mondta, az egészségügyi dolgozók számára nincs szünet, ők az ünnepeken is életeket mentenek, betegeket gyógyítanak. A látogatás során, baráti beszélgetés keretében Varga Mihály részletesebben megismerkedett a neurológiai osztály – stroke centrum működésével, eddigi jelentős eredményeivel és jövőbeli terveivel.

Pici a kicsikkel ünnepelt

 

Igazi örömünnep volt december 20. napja a Budai Gyermekkórházunkban kezelt kis pácienseknek. A karácsonyi ünnepséget Csonka András „Pici” jelenléte koronázta meg. A színművész, énekes az ajándékok mellett igazi vidám hangulatot hozott a beteg gyermekeknek; énekelt, mesélt nekik, sőt az ápolók is kaptak tőle egy külön dalt. Köszönjük, Pici!

Rendkívüli támogatás

 

200 millió forint rendkívüli pénzügyi támogatáshoz jut a Szent János Kórház. Ezt a kormányzati támogatást a fenntartó vis maior keretén, és az Egészséges Budapest Program kórházakra eső forrásain felül kapja az intézmény ahhoz, hogy a gyógyító munka zavartalan legyen.  A  forrást a fűtésrendszer korszerűsítésére, valamint egyes épületekben a hőcserélő berendezések cseréjére fordítja a kórház, a folyamatban lévő Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatából pedig az épületek tető- és hőszigetelése valósul meg.

Ahol család születik

 

2017. december 6-án, Mikulás napján ünnepelte átadásának 10. évfordulóját a Szent János Kórház modern, családközpontú szülőszobája, amely 2013-ban megnyerte az Év szülőszobája kategóriát. A szülőszoba voltaképpen öt, egyszemélyes szobából álló egység, ahol számos eszköz segíti a kismamákat életük legnagyobb élményének átélésében. A kényelmes, esztétikus, nyugalmat és barátságot sugárzó helyen évente csaknem kétezer baba látja meg a napvilágot; születésüket az orvosokon kívül rendkívül képzett és empatikus szülésznők segítik. Nem csoda, hogy a János szülészetéről a legnagyobb elismeréssel beszélnek az édesanyák. Boldog szülinapot!

Webmester

Jogi nyilatkozat

Dizájn:

Stapel Design™