Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztály

B Épület I. emelet - Térkép

Osztályvezető főorvos: Dr. Medveczky Erika PhD. osztályvezető főorvos

Telefonszám: 345-0600/3134, 3128

Főnővér: Boldog Ibolya ápolási igazgató-helyettes 345-0600/3124

Ágyszám: 21

 

Az osztály tevékenysége

Az osztályon és annak ambulanciáján ellátásra kerülő betegek fogyatékosságának megelőzése a normál óvodai integráció biztosítása, az ortézissel, gyógyászati segédeszközzel történő ellátás biztosítása. A felvétel kritériuma, a diagnózis ismerete és az, hogy a gyermek funkciói közül legalább egy javítható, fejleszthető legyen, ezáltal fogyatékossága megelőzhető, vagy kompenzálható, valamint fizikailag és mentálisan alkalmas legyen a rehabilitációra. A sikeres rehabilitáció feltétele az együttműködő családi attitüd. A felvételre előjegyzés alapján kerül sor.

Az osztályra került csecsemők, kisdedek, óvodás és iskoláskorú gyermekek rehabilitációja multidisciplinaris munka keretében történik, sokoldalúan képzett szakembereink részvételével a gyermek és családtagjainak bevonásával. Akkor sikeres a munkánk, ha önellátó, mozgás, és tanulási képességeik lehető legmagasabb szintje érhető el. A jelenleg ambuláns ellátási formát a jövőben nappali kórházi tevékenységre szeretnénk átszervezni.

  • Neurológiai eredetű funkciózavarok: a központi idegrendszer perinatalis eredetű sérülése következtében megkésett, vagy kóros irányú pszichomotoros, mentális fejlődés, cerebralis paresis, az idegrendszer genetikai, anyagcsere zavar eredetű agykárosodásai, vascularis eredetű zavarai, traumás, vagy egyéb eredetű halmozott központi idegrendszerű sérülések, izomdystrophia, DMD, DMP, epilepsia műtét utáni állapotok, ritka neurológiai kórképek.

  • A váz- és izomrendszer eredetű funkciószavarok: scoliosis, kyphoscoliosis, Schaeuermann kór, juvenilis krónikus rheumás arthritis, orthopediai korrekciós műtétet követő állapotok.

  • Gyermekgyógyászati rehabilitáció: organikus táplálkozási zavarok, obesitas, krónikus légúti betegségek, anyagcsere betegségek,endokrinológiai kórképek.

Beavatkozások

Az osztályos felvételt ambuláns vizsgálat előzi meg, melyen már előkészítjük a rehabilitáció iránti igényt az egyéni szükségletek alapján. Minden beavatkozás osztályunkon a konkrétan meghatározott egyéni rehabilitációs célnak megfelelően tervezetten zajlik.

Csecsemő-, kisdedtorna, Bobáth módszer, gerinc-iskola, hagyományos és speciális gyógytorna technikák, kombinált egyensúly-terápia (számítógép-alapú, Balance-modul rendszerű, interaktív és egyéni fizioterápia), podoscop.

Fizikoterápiás kezelések: TENS, diadinamik, ultrahang, vízalatti ultrahang, szelektív ingeráram, iontoforézis, Behmer magnetoterápiás készülék, Bioptron lámpa, Sensolite (egésztest fényterápia) lézer, lézerzuhany.

Ülés-, álláspozícionálás javítása járássegítő eszközökkel, ízületi mozgástartományt és izomerőt növelő gépekkel, rehabilitációs sporttevékenység eszközeivel.

A gyógyászati segédeszközök használatának betanítása.

Életmód tanácsadás, otthoni napirend tervezésének segítése.

Neuro-hydroterápia, tangentor, jakuzzi kezelések.

Konduktív mozgásvezérlés, önellátási funkciók, kommunikáció tanítása.

Gyógypedagógiai fejlesztés: nonverbális és verbális kommunikáció, logopédiai fejlesztés, játéktevékenység alkalmazása.

Kreatív művészeti és élményterápia.

Dietetikai felmérés és tanácsadás.

Pszichológiai felmérés és tanácsadás.

Szociális segítségadás: munkatársunk felméri a szükségleteket és személyesen felveszi a kapcsolatot a területileg illetékes intézményekkel.

Kórházi pedagógiai ellátás a közoktatás rendje szerint tartósan bentfekvő gyermekek részére.

Az osztály orvosai
Orvos neve Munkakör Épület Mellék*
Boldog Ibolya ápolási igazgató-helyettes B 3134
Dr. Medveczky Erika PhD. osztályvezető főorvos B 3606
Dr. Barna Judit főorvos B 3128
Dr. Beregszászi Márta szakorvos Új 3151
Dr. Lakatos Edit szakorvos B 3128
Dr. Lőrincz-Péter Orsolya orvos Új 3151
Dr. Vincze Helga orvos B 3151

* A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Betegfelvétel rendje

A betegeink átlag három hétig, szükség esetén ennél hosszabb ideig fekszenek az osztályon. A felvételt megelőzi a rehabilitációs, neurorehabilitációs ambuláns vizsgálat, melynek az egyéni állapotfelmérés ismeretében a rehabilitáció szükségességéről születik állásfoglalás. Csak az ezt követően előjegyzett betegeinket vesszük fel osztályunkra. A betegfelvétel hétfői napon történik.

Oktatási, tudományos tevékenység

Gyógytornászok, gyógypedagógusok gyakorló területe osztályunk. A rezidens és szakorvos képzésben elméleti és gyakorlati területen egyaránt részt vesz osztályunk. Szakmai kollégiumok hazai és nemzetközi szakmai szervezetek aktív tagjai osztályunk orvosai. Eredményeinkről folyamatosan számot adunk szakfolyóiratokban és tudományos kongresszusokon.

VIP szobák

Három családi kórteremben a beteg gyermekkel együtt van lehetőség a szülő kényelmes elhelyezésére, baba-mama szoba, tornaterem, fejlesztő-, foglalkoztatóterem állnak rendelkezésre osztályunkon.

Alapítvány

Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére

Adószám: 19677749-1-41

A gyermekek megsegítésére közhasznú szervezet keretében az osztály számára címzetten, célirányosan van lehetőség támogatni az Alapítványon keresztül tevékenységünket.

Ellátási terület

Elsősorban a főváros budai kerületei, szabad kapacitás esetén az ország egész területéről beutalóval ellátva fogadjuk a betegeket. Beutalót bármelyik gyermekorvos, kórházunk gyermekosztálya és gyermeksebészete, valamint traumatológiája írhat.

Az osztály története

Az osztály 2007 szeptemberében a Budai Gyermekkórház akadálymentesítést követően és a Fővárosi Önkormányzati pályázat elnyerésének köszönhetően korszerűen, a szakmai követelményeknek maximálisan eleget téve kezdte meg működését.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról