Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztály

1023 Budapest, Bólyai 5-9. B épület III. emelet és Új épület II. emelet - Térkép

Osztályvezető főorvos: Dr. Medveczky Erika PhD. osztályvezető főorvos

Telefonszám: 345-0600/3134, 3128

Főnővér: Boldog Ibolya ápolási igazgató-helyettes 345-0600/3124

Ágyszám: 30 és 15 nappali kórház

 

Az osztály tevékenysége

Orvosi, pszichológiai, pedagógiai és szociális, multidiszciplináris alapú komplex rehabilitáció.

 

Kiemelt szakmai programok: izombetegségek, ritka neurológiai kórképek, SDR (selective dorzalis rhizotomia), dinamikus szenzomotoros testortézisek.

 

Célunk: az osztályon és annak ambulanciáján ellátásra kerülő betegek fogyatékosságának megelőzése a normál óvodai integráció biztosítása, az ortézissel és gyógyászati segédeszközzel történő ellátás. A felvétel kritériuma, hogy a gyermek funkciói közül legalább egy javítható, fejleszthető legyen, ezáltal fogyatékossága megelőzhető, vagy kompenzálható lesz. Multidiszciplináris teammunka keretében történik már csecsemőkortól a gyermekek komplex rehabilitációja az érintett és családja bevonásával, aktív részvételével, hiszen a rehabilitációhoz együttműködő családi attitüd is szükséges. Ennek érdekében a szülő a rehabilitáció idején a gyermekkel együtt kerül elhelyezésre, így biztosítjuk bevonását a terápiába, valamint a folyamatos szülői edukációt.

Felvételre az osztályunk szakambulanciáján történő vizsgálat során, előjegyzés alapján kerül sor.

Neurológiai eredetű funkciózavarok rehabilitációja: a központi idegrendszer perinatalis sérülése következtében megkésett, vagy kóros irányú pszichomotoros, mentális fejlődés, cerebralis paresis, az idegrendszer genetikai, anyagcsere, vascularis, traumás eredetű zavarai, ritka neurológiai kórképek - pl. izomdystrophia (DMD, BMD), SMA stb. -, illetve idegsebészeti műtét utáni állapotok. Váz- és izomrendszer eredetű funkciózavarok: scoliosis, kyphoscoliosis, juvenilis krónikus rheumás arthritis, orthopediai korrekciós műtétet követő állapotok.

Gyermekgyógyászati rehabilitáció: táplálási nehezítettség és táplálkozási zavarok, krónikus légúti betegségek, endokrinológiai kórképek stb. 

Rehabilitációs beavatkozások

Mozgásterápiák: egyéni csecsemő-, kisdedtorna, neuro-developmental treatment, Bobáth módszer, légzőtorna, gerinctorna (egyéni és csoportos), kombinált egyensúlyterápia (számítógép-alapú, Balance-modul rendszerű, VR interaktív tréning) stb.

Fizikoterápiás kezelések: NM-elektroterápia, TENS izomstimulátor, FES (neurofeedback), diadinamik, ultrahang, szelektív ingeráram, iontoforézis, subaqualis terápia, neuro-hidroterápia kádas programja, Behmer magnetoterápia, Sensolite (egésztest polarizált fényterápia), gyógymasszázs stb.

Ülés-, álláspozícionálók, járássegítő eszközök, ízületi mozgástartományt és izomerőt növelő mozgatógépek (pl. MOTOMED) állnak rendelkezésre.

Konduktív ellátás: egyéni mozgásvezérlés, önellátási, akaratlagos ürítési funkciók, kommunikáció tanítása, konduktív óvodai, iskolai fejlesztés. Felmérés, tanácsadás, szülőedukáció.

Gyógypedagógia, logopédia: felmérés, fejlesztés és tanácsadás, nonverbális és verbális kommunikáció-, magatartás, vislekedés és tanulási zavarok.

Tápláltsági állapot, dietetikai felmérés és tanácsadás.

Klinikai pszichológia, neuropszichológia: vizsgálat, terápia és tanácsadás.

Szociális segítségadás: munkatársunk felméri az aktuális egyéni/családi szükségleteket, és pl. felveszi a kapcsolatot a területileg illetékes ellátókkal, intézményekkel.

Gyógyászatisegédeszköz-ellátás: kipróbálás, gyakorlás, tanácsadás.

Életmód: tanácsadás, otthoni napirend tervezése.

Egyéb: izombeteg gyermekek nyári "tábora" osztályunkon (térítésmentes), állatasszisztált (kutya-) terápia, VR élményterápia.

Iskolaszanatóriumi oktatás általános iksolások részére reál és humán tantárgyakból, közoktatási tanred alapján.

 

Az osztály orvosai
Orvos neve Munkakör Épület Mellék*
Dr. Medveczky Erika PhD. osztályvezető főorvos B 3606
Dr. Barna Judit főorvos B 3128
Dr. Kercsó Annamária főorvos B 3134
Dr. Beregszászi Márta szakorvos Új 3151
Dr. Lőrincz-Péter Orsolya orvos Új 3151
Dr. Vincze Helga orvos B 3151

* A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Betegfelvétel rendje

A felvételt megelőzi a rehabilitációs, neuro-rehabilitációs ambuláns vizsgálat, amelynek az egyéni állapotfelmérés ismeretében a rehabilitáció szükségességéről születik állásfoglalás. Programozottan, előjegyzés alapján vesszük fel a gyermekeket a szülővel együtt a komplex rehabilitációra. A Nappali Kórházban (15 fő) elsősorban ortopédiai indikációval, többségében scoliotikus betegek ellátása történik. A betegfelvétel hétfői napon történik, előjegyzés alapján. 

Oktatási, tudományos tevékenység

Egyetemi akkreditált képzőhely: rezidens- és szakorvosképzés. graduális magyar és külföldi gyógytornászképzés biztosított osztályunkon. Eredményeinkről, szakmai programjainkról folyamatosan beszámolunk szakfolyóiratokban és tudományos fórumokon, szakmai konferenciákon. Kiemelt szakmai programjainkat saját tudományos tevékenységünk alapján terveztük: így egyedülálló az izombetegek neuro-rehabilitációja, kognitív rehabilitáció/konduktív programunk a gyermekkori rehabilitációban, dinamikus szenzomotoros terstortézis, állatasszisztált (kutya-)terápia bevezetése a hazai rehabilitációban stb. 

VIP szobák

Hagyományos értelemben ilyen minőségben nem rendelkezünk VIP kórteremmel, viszont a gyermekkel együtt vannak a szülők a rehabilitáció egész időtartamára elhelyezve.  

Alapítvány

Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére: jelezzék írásban, hogy osztályunknak szánják az adományt. Ez esetben a gyermekeink magasabb színvonalú ellátására fordítjuk az osztály számára címzetten, célirányosan érkező adományt. A fenti programjaink már eddig is messze meghaladják a szakmai minimumfeltétel követelményeit. 

Adószám: 19677749-1-41, számlaszám: CIB Bank 10700244-48429900-51100005

 

Ellátási terület

Ritka neurológiai kórkép, izombetegség, SDR műtét (kiemelt szakmai programjaink) esetén az ország egész területéről látunk el betegekt. Eltérő esetben elsősorban a főváros budai kerületeiből, beutalóval ellátva fogadjuk a betegeket. Beutalót házi gyermekorvos, kórházunk gyermekosztálya és gyermektraumatológiája adhat. 

Az osztály története

Az osztály 2007-ben, a Budai Gyermekkórház akadálymentesítését követően kezdte meg működését.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról