Észak-Közép-budai Centrum,

Új Szent János Kórház és Szakrendelő

Észak-Közép-budai Centrum,

Új Szent János Kórház és Szakrendelő

Központi címünk:

1125 Budapest, Diós árok 1-3.

Tel.: 061 458 4500

Fax: 06 1 458 4656

Központi címünk:

1125 Budapest, Diós árok 1-3.

Tel.: 06 1 458 4500

Fax: 06 1 458 4656

BÚCSÚZUNK

Prof. Dr. Pénzes István (1941-2020)

 

79 évesen elhunyt Prof. dr. Pénzes István, emeritus professzor, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, sebész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Pénzes István professzor, az orvostudomány doktora az aneszteziológia, az intenzív terápia, valamint a sebészet területén tevékenykedő orvos több, mint 120 közleményt tett közzé, és közülük több nívódíjat kapott. Gyógyító és oktatói tevékenységéért 1997-ben kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést.

Kollégáink búcsúznak tőle: Az év utolsó napjának reggelén érkezett a hír, hogy Professzor úr elhagyott bennünket. Kórházunkban 1991 - 1997. között az Intenzív Osztály épületében alapította és szervezte meg a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai- és Intenzív Terápiás Tanszékét, majd Klinikáját. Iskolateremtő munkája meghatározta osztályunk életét és új dinamikus, intenzíves szemléletet adott. Amikor munkásságát a Kútvölgyi Klinikai Tömbben folytatta, akkor is követte volt osztályának tevékenységét, majd az elmúlt években mint nyugdíjas segítette a fiatalokat oktatásával, tanácsaival. Előadásai, osztályos vizitjei egyéniek voltak, amit más nem tudott utánozni. Sokan, sokat köszönhetünk neki. Elment, de lélekben örökké velünk marad, mert tudása, szakmaisága, embersége és tanítása feledhetetlenné teszi.

Nyugodj békében Professzor Úr!

Tanítványaid.

Földes János professzor 93 éves korában, türelemmel viselt hosszú betegségét követően elhalálozott.

Földes professzor úr az 1990-es évek óta a II. Belosztályhoz integrált pajzsmirigy (endokrin) szakrendelés főállású munkatársa volt. Szakmai pályafutása a Budapesti (ma Semmelweis) Orvostudományi Egyetemen bontakozott ki, ahol a hazai endokrinológia kiemelkedő személyiségévé, meghatározó szaktekintélyévé vált. Munkássága középpontjában a pajzsmirigy betegségek álltak, e témában szerzett kandidátusi, majd akadémiai doktori minősítést. Évtizedeken át vezette az I. Belgyógyászati Klinika Izotóplaboratóriumát, számos szakkönyv szerzője és társszerzője volt.

Kórházunkban a pajzsmirigy szakrendelés egyik oszlopa volt, igen nagy betegcsoportot gondozott, emellett rendszeresen részt vett az osztály referáló ülésein, széles tudását folyamatosan gyarapítva újabb és újabb ismeretekkel, amelyet örömmel osztott meg munkatársaival.

Betegeivel türelmes, empatikus, munkatársaival igen szívélyes, kollegiális viselkedésű volt, a hozzá kérdéssel, problémával fordulókat mindig egyenrangú partnernek tekintve. Tanácsadásait mindenkor konzíliumnak tartotta és megtisztelve érezte magát, ha megkeresték. Az utolsó 3 évben önkéntes segítőként vett részt a szakrendelés munkájában, s bár ereje, energiája gyengült, betegeinek ellátását mindenkor a legfőbb feladatnak tekintette. Ez év elején érezte úgy, hogy el kell köszönnie kórházunktól, amit idekerülése óta első számú munkahelyének tekintett.

Távozásával nagy tudású szakembert, önzetlen tanítómestert veszítettünk.

December első hetében koronavírus fertőzésben elhunyt Dr. Peres Aladár, kórházunkban több évtizede tevékenykedő neuropszichiáter szakorvos. Peres főorvos úr a Lipcsey professzor úr által vezetett Ideggyógyászati Részlegének meghatározó alakja, majd a Pesthidegkúti Neuropszichiátria Részleg vezetője volt. Nagy tudású, messzemenően kollegális, betegeivel empatikus szemléletű, igazi karizmatikus személyiség volt. Messzemenően lojális szeretett kórházához. Aktív osztályos munkája befejezése után is visszajárt  és rendszeresen közreműködött a Psziciátriai Osztályon tartott bírói szemléken. Tagja volt a Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaságnak, pályakezdő neurológusok és pszichiáterek mindenkor baráti támogatást nyújtó mentora. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

In Memoriam Dr. Balogh István  /1934-2018/

 

 

1934-ben született Vörösberényben.

1952-ben érettségizett Budapesten, a Madách Gimnáziumban, még

ebben az évben felvették a Budapesti Orvostudományi Egyetemre.

1958-ban -az egyetem elvégzése után-, a János Kórház Radiológiai

Osztályán kezdett dolgozni.

Végig haladva  a szakmai ranglétrán előbb megbízott osztályvezető és

területvezető főorvos lett, majd 1994-tól osztályvezető főorvos.

1997. 07. 31-tól ment nyugdíjba, de még 2012-ig dolgozott abszolút nem

nyugdíjas tempóban.

2012-ben komoly szívproblémája miatt végképp abba kellett hagynia a

munkáját, ami egyben a hobbija is volt, ahogy ezt mindig is hangsúlyozta.

Több, mint 50 évet dolgozott a szeretett János Kórházban.

(Az 1966-67-es év kivételével, amikor is a Péterfy Sándor Utcai Kórházba

rendelték át  - akkor ez még így ment.)

 

1962-ben radiológiából szakvizsgázott, a 60-as évek elején még

sportorvosi szakvizsgát  is tett, valamint 1968-ban labdarúgói edzői

képesítést szerzett a Testnevelési Főiskolán.

A '80-as évek elején gasztroenterológiából szakvizsgázott.

 

Egész pályafutása során szorosan összefonódott az orvosi hivatás és a sport.

 

Az egyetemi felvétel után meghívták a magyar labdarúgó ifjúsági válogatott keretbe.

1953-ban a FIFA Belgiumban rendezte meg a nem hivatalos ifi világbajnokságot. (Dél- Amerika legjobbja, Argentína is részt vett ezen a tornán.) A magyar csapat úgy lett első, hogy 12 gólt rúgott s egyet sem kapott. Egy belga sportlap megjelentetett egy fotót róla, mely alá azt írták: "A torna legyőzhetetlen kapusa, a magyar Balogh".

Még ebben az évben U válogatottként megnyerték a VIT tornát is, majd Prágában az Aranycsapatban Grosits tartaléka volt.

1954-ben térdsérülést szenvedett, de még 1955-ben is többször volt U válogatott tag. A labdarúgó pályafutását a Ganz Mávagban fejezte be.

Miután az edzői képestést megszerezte, a III. kerületi TTVE NB I-es ificsapatának edzője lett.

1971-ben a magyar labdarúgó U válogatotthoz került, mint keretorvos.

1971-től '85-ig dolgozott az U válogatottal. (1974-ben az U 23 válogatott Európa- bajnokságot nyert.)

 Ez idő alatt az MLSZ sportorvosi bizottságában is tevékenykedett.

Később a teniszezés lett a kikapcsolódást jelentő sport számára.

 

A pályakezdő Balogh doktor a Hajdú Imre főorvos által vezetett röntgenosztályra került, ahol a radiológián belül a gasztroenterológia volt a fő téma.

A sport és a hivatás találkozott, amikor 1964-ben a Tokiói Olimpián jelen lehetett. Itt hozta össze a sors japán gasztroenterológusokkal, Shirakabe professzorral és csapatával.

Ez a találkozás az egész további munkásságát, szemléletét meghatározta.

1965-től a korai gyomorrák diagnosztikájával kezdett el behatóan foglalkozni.

1969-ben jelent meg első közleménye, az Orvosi Hetilapban.

Későbbiekben évi 4-5 közleménye jelent meg különböző szakmai folyóiratokban.

Többször elnyerte az "év legjobb publikációja" díjat.

Munkássága során számtalan előadás szerzője és társszerzője is volt.

1972-ben a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségébe választották be, majd a társaság titkára is lett.

Kb. 20 évig vezető szerepet játszott az MGT évente megrendezett nagygyűlésnek szervezésében. A legjelentősebb ezek közül 1976-ben a Budai Várban tartott nemzetközi kongresszus volt, több, mint 3000 résztvevővel.

Számos díja, kitüntetése, emlékérme közül a legbüszkébb a Hetényi Géza Emlékéremre volt, melyet 1992-ben Balatonaligán a Gasztroenterológiai Nagygyűlésen vehetett át. Az ott tartott előadásának címe: A felső emésztőtraktus röntgendiagnosztikájának három évtizede a modern endoszkópok tükrében.

1998-ban Pro Optimo Merito in Gastroenterologia emlékéremmel tüntették ki.

A több évtizedes munkájának elismeréseként kapott Szent János Kórházért Emlékdíjat sajnos betegsége miatt személyesen már nem tudta átvenni.

Sokéves pályafutása során kifogyhatatlan energiával tanította a fiatalokat, készítette fel a szakvizsgára a következő generációkat.

Egész életében a teammunka fontosságát hangsúlyozta, talán a sport is segített abban, hogy mindig csapatszellemben dolgozott, gondolkozott.

 

Volt munkatársaid, tanítványaid fájó szívvel búcsúzunk - Kedves Pista, nyugodj békében, soha nem felejtünk!

Webmester

Jogi nyilatkozat

Dizájn:

Stapel Design™

Webmester

Jogi nyilatkozat

Dizájn:

Stapel Design™