Barlangterápia - Szemlő-hegyi-barlang

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Vezető: Dr. Laczkovits Gabriella főorvos (Önéletrajz)

Telefon: 325-59-93

(A telefonszám csak a rendelési időben él.)

 

A barlangterápiához orvosi beutaló kell!

A terápia megkezdése előtt előjegyzés, időpont egyeztetés szükséges, ami telefonon is megtörténhet.

 

Rendelési idő:

Hétfő-szerda-csütörtök: 6-9 és 16-19 óráig

Kedd: 7-19

Péntek: 6-9

 

A felvételkor hozni kell az érvényes beutalót, az eredeti TAJ kártyát és minden az előző betegségekkel kapcsolatot ambulanter vizsgálati lapot, zárójelentést.

 

A kúra minimális ideje: kb. 3 hét!

Információk az osztályról (kattintson a megfelelőre):
A kezelésről

A barlangterápia, mint természetes teremaerosol-kezelés, klímakezelés, hasonló a magashegyi szanatóriumi kezeléshez. Levegője szennyezés és allergénmentes nosocomiális (egészségügyi ellátás során szerzett) fertőzési lehetőség nincs. A barlang hőmérséklete 12-13°C közötti.

A barlang relatív páratartalma 95-100%, ez adja az aerosolt. Tartalmazza a sziklákból kioldott sókat, amelyek alapján az összetétele lényegében a Salvus víznek felel meg. Nem károsítja a légutak csillószőrös hengerhámját, és kitűnő váladékoldó tulajdonsága van. Az aerosol kedvező cseppátmérője lehetővé teszi, hogy belélegezve lejuthasson a legkisebb légutakba is.

A Barlangterápia, mint klímaterápia a barlangi levegő belélegzését jelenti, és így, mint aerosol terápia a légúti megbetegedések kezelésében nyújt segítséget.

Allergénmentes, tiszta levegőt biztosít a kúrán résztvevőknek. A száraz köhögést okozó, nehezen felköhöghető, vagy orrdugulást okozó váladék hígításával segíti annak kiürülését. Ezzel tudjuk elérni célunkat: biztosítani a tiszta légutakat, megszűntetve az orrdugulást, a kínzó köhögés. Csökken az asthmás nehézlégzési rohamok gyakorisága és intenzitása is.

Alapítvány

Szemlőhegyi Barlangterápia Alapítvány

Adószám: 18061794-1-41

A juttatott támogatást a klíma­mérések és a jelenleg nem látogatott, de terápiás célra felhasználható, ún. „Agyagos" kiépítésére fordítjuk. Értékes műszerekkel nem rendelkezünk, de szeretnénk, ha megkapnánk a kért spirometert és a pulsoxymetert, ami szükséges lenne a 2012-ben esedékes gyógybarlang minősítés megújításához. A méréseket még 2010-2011-ben kell elvégeznünk.

Megközelítés

A Kolosy térről (elérhető a 17-es villamossal, vagy Szentendrei HÉV Szépvölgyi úti megállótól kis séta) a 29-es busszal kb. 5 perc.

Másik irányból: Hűvösvölgyi u. Kelemen L. u. megállóig 61-es villamossal, innen a 29. autóbusz a Szemlő-hegy-barlang megállóig.

Nyugatitól: 91 vagy 291-es autóbusz a Cimbalom u. megállóig innen kb. 10 perc séta lefelé a Pusztaszeri úton.

Moszkva tértől: 91-es autóbusz a Cimbalom u. megállóig vagy 5-ös autóbusz a Pasaréti térig innen a 29-es busszal a Szemlő-hegyi-barlang megállóig.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról