Ápolási Osztály

II. Budapest, Pozsonyi út 10-12.

Vezető neve: Szalóki Sándorné osztályvezető főnővér

Szervezeti egység információs telefonszáma: 376-5322

Ágyszám: jelenleg: 64

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

Az Ápolási osztály aktív orvosi ellátásra nem szoruló, a családi gondozást átmenetileg nélkülözők számára nyújt ellátást, illetve lehetőség szerinti rehabilitációt az egyéni szükségletekhez igazodóan. Célunk, hogy ápoltjaink számára biztonságos környezetet és szakszerű empatikus ápolást biztosítsunk.

 

Az osztályon működő foglalkozások, terápiás programok

Hétköznaponként mindennap csoportos terápiás foglalkozásokat tartunk szakképzett ergoterápiás szakemberünk vezetésével.

 

Az ergoterápia az egyéni foglalkozások során a mindennapos tevékenységekhez szükséges mozgásokat tanítja, gyakoroltatja eszközök segítségével. Segédeszközök használatát tanítja, gyakoroltatja. A csoportos foglalkozások keretében a hasonló képességű ápoltak fejlődését a csoport dinamikája, ösztönző ereje is fokozza. Célunk a lehető legjobb életminőség, a legnagyobb önállóság elérése pácienseinknél. Szakembereink kombinált terápiákat használnak: zene, mozgás, relaxációs technikákat ötvöznek.

Szabadidős tevékenységek: TV, DVD film nézés, zenehallgatás, beszélgetés, séta.

 

Az osztály orvosi ellátása

Az osztály feladatköréből adódóan közvetlen 24 órás orvosi felügyelet nincs az osztályon. Konzulens orvosunk Dr. Harmos Géza Főorvo, aki heti 3 alkalommal tart vizitet.Természetesen a kórház társosztályairól szükség esetén bármikor kérhető további konzultáció.

 

Betegfelvétel rendje

Az Osztály részleges térítési díj mellett igénybe vehető, előjegyzés alapján biztosított szolgáltatást nyújt. Az előjegyzést személyesen kérheti a leendő ápolt, vagy hozzátartozója. Kérjük, hogy utolsó zárójelentését előjegyzéskor, illetve felvételkor hozza magával. Előjegyzéssel kapcsolatos felvilágosítás kérhető az Osztályvezetőtől telefonon naponta 8-14 óra között. Ápoltjainkkal megállapodást kötünk tartós ápolási szolgáltatásról, amelyhez kérjük az ápolt személyigazolványát, lakcímkártyáját, TAJ kártyáját és az ápolást kérő hozzátartozó személyigazolványát. Ha az ápolt eltartója vagy a kijelölt gondnoka kíván szerződést kötni, akkor az ebbéli státuszát igazoló dokumentumot is kérjük magával hozni. Az 1 havi térítés díj befizetése után történik meg a betegfelvétel. Az ápolás maximális időtartama 3 hónap.

A betegfelvételt megelőzően a beutaló kórházi orvos vagy háziorvos által a következő dokumentumok/igazolások kitöltése szükséges: 25/2014.sz. Orvos-igazgatói Körlevél Ápolási Osztályos felvételi javaslat 1.sz.mellékelt 

 

Az Ápolási osztályon fizetendő térítési díjakról tájékoztatást a betegelőjegyzés során az osztályvezetőtől kaphat.

 

 

Az osztály története

Ápolási Osztály 2001 óta működik az intézményben. Ápolóink nagy hivatástudattal, magas színvonalon ápolják, gondozzák betegeinket. Az önállóság megőrzése és lehetőség szerinti helyreállítása elsődleges szempont az ápolás során. A rendszeres mobilizáció, kontinencia program, decubitus-prevenció- és kezelés az osztály kiemelt ápolás szakmai priorításai. Idős betegeink számára kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás biztosítása, ennek érdekében ebédnél kétféle menü közül lehet választani, sőt reggelinél és vacsoránál is törekszünk arra, hogy minél több és változatosabb ételkínálatot nyújtsunk.

A közel 14 éves hagyományokkal rendelkező osztályon jó hatékonysággal előzzük meg a felfekvések kialakulását (ehhez megfelelő prevenciós eszközökkel, matracokkal rendelkezünk), és kezeljük a krónikus sebeket (nedves sebkezelő anyagokat, bioptron lámpát alkalmazunk).

2009 októberében új program kezdődött osztályunkon. Kórházunkban az elsők között önkéntesek kezdték meg nálunk munkájukat további segítséget nyújtva ahhoz, hogy betegeink az egyedi igényeiknek megfelelő figyelmet megkaphassák. Munkánk során törekszünk a családdal, hozzátartozókkal való jó együttműködésre. Lehetőség szerint bevonjuk őket az ápolásba. Segítséget, információkat nyújtunk a további otthoni ápolásra, illetve ha szükséges idős otthoni elhelyezésre vonatkozólag.   

Az Intézeti, illetve más szakmai fórumokon munkatársaink több ízben sikerrel szerepeltek a krónikus ellátáshoz kapcsolódó szakmai előadásokkal.

2014. július 16-án Osztályunk Pesthidegkútra, Hűvösvölgybe került kihelyezésre, a Pozsonyi út 10-12 alá. Jelenleg 2 szinten történik meg az ápoltak ellátása, mely 1 db egyágyas, 5 db 3 ágyas és 8 db 6 ágyas kórteremben valósul meg.

 

Az osztály megközelíthetősége

Az osztály a II.kerületben, Hűvösvölgyben, a Pozsonyi út 10-12.sz.alatt található, mely a Széll Kálmán tértől (Moszkva tértől) a 61-s villamossal közelíthető meg, annak végállomásától gyalog mintegy 5-10 perc sétára helyezkedik el.

 

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról